Elektrikli Araçlar
Otoshops 2. El Elektrikli Araçlara Hazır


Dünyada giderek yaygınlaşan elektrikli araç kullanımı, Türkiye’de de paralel şekilde ilerliyor. Elektrikli araçların tüm otomotiv pazarında her geçen gün payını artırmasıyla, ikinci el stokları yeteri kadar yaygınlaşmasa da yer bulmaya başladı.
Bu dönemde, yerli ve milli otomobil markası Togg’un sadece elektrikli araç üretecek olmasının da elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması konusunda önemli bir katkısı oldu. Togg’un kullanımının başlaması ile birlikte Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilgi ve talep günden güne arttı. Dünyaca ünlü markaların içten yanmalı motor üretimlerini ileriki dönemde durduracaklarını açıklaması, elektrikli araçların yakıt maliyeti açısından avantajlı ve çevre dostu olması sebebiyle kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılanan elektrikli araçlar, aynı zamanda TOGG ile birlikte Türkiye’deki şarj altyapısının geliştirilmesi sebebiyle de rağbet görmeye başladı.
2023 yılında 72 bin 179 satış adedi ile bir önceki yıla göre yüzde 844’lük artış gösteren elektrikli araç satışları, pazarda yüzde 7,5’lik paya sahip oldu. Hibrit araçlar ise 104 bin 804 satış adedi ile pazardaki yerini yüzde 10,8’e çıkardı.
“Hibrit araçlar kilit rol üstlenecek”
Henüz çok yeni olmasından kaynaklı elektrikli araçlar için müşterilerde hızlı araç değişimlerine rastlanmadığını belirten Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Ancak gün geçtikçe bilgi almak için yapılan başvuru sayılarında artışlar görülüyor. Bu dönemde elektrikli araca geçiş sürecinde birçok kullanıcı için hibrit otomobillerin önümüzdeki yıllarda kilit bir rol üstleneceğini de unutmamak gerekiyor. Daha düşük yakıt tüketimli, daha çevreci, şarj süresi ve menzil gibi temel konularda soru işaretleri barındırmayan hibrit araçlar, elektrikli araçların yaygınlaşması noktasında oldukça etkili. İçten yanmalı motor ile elektrikli motorun bir kombinasyonu olarak karşımıza çıkan hibrit araçlar, kullanıcılar nezdinde daha fazla tercih ediliyor. Elektrikli araçlardaki soru işaretlerine cevaplar netleşinceye kadar elektrikli araçlara geçiş süresince hibrit araçların kullanımındaki artış dikkat çekmeye devam edecektir” dedi. 2. el araç pazarındaki hibrit araçların satış rakamlarına dikkat çeken Melih Mutlu, “2023 yılında 2. el pazarında toplamda 104 bin 804 hibrit araç satışı gerçekleşmiştir. Otoshops olarak da satış adetlerimizin yüzde 12,83‘ünün ikinci el hibrit satışlarında olduğunu görmekteyiz. Bu da demek oluyor ki giderek artan hibrit araç satışları ile kullanıcılar, alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor” dedi.
“Elektrikli araçlar 2. elde henüz yüzde 5’lik oranda”
Melih Mutlu “Şu an ikinci el pazarındaki elektrikli araçların stok durumuna baktığımızda satıştaki araçların yalnızca yüzde 5’lik bir oranı oluşturduğunu görüyoruz. Üretimdeki yüksek maliyet, kapsayıcı ve hızlı şarj altyapısının yaygınlaşmaması gibi konular sebebiyle elektrikli araç pazarına biraz daha mesafeli bir yaklaşım söz konusu. Türkiye’deki şarj noktalarının artırılması ile bu zorlukları minimize etmek mümkün, ancak gerek maliyetler gerek ülkemize özgü koşullar sebebi ile sadece piyasa dinamikleri ile bu zorluğun üstesinden gelmek, yetersiz kalabiliyor. Teknoloji odaklı fırsatların çok iyi analiz edilerek değerlendirilmesi, elektrik dağıtım şebekelerinin verimli planlaması ve kullanılması ile Türkiye’deki elektrikli araç kullanımı refleksinin geliştirilmesi öngörülüyor” şeklinde konuştu.
“Otoshops olarak hazırız”
- el elektrikli araçların alım ve satımında ekspertizin nasıl olacağı konusunun gündeme geldiğini sözlerine ekleyen Mutlu “ Elektrikli araçların ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gerekenleri 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Mekanik İnceleme yani motor performansı, şanzıman durumu ve fren sistemleri; ardından elektrik-elektronik testleri, batarya durumu, şarj sistemleri ve diğer elektronik bileşenler. Bunların yanı sıra son olarak tüm araçlarda olduğu gibi görsel inceleme olarak adlandırabileceğimiz kaporta, iç mekân, karoserin genel darbe kontrolleri, aracın bakım ve onarım geçmişinin kontrolü olarak gerçekleşiyor.” dedi.
Satış ekiplerine özel 2. el elektrikli araçlar için özel eğitimler planlandığını belirten Genel Müdür Melih Mutlu, Otoshops’taki elektrikli araç stok durumu ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Otoshops her marka model araca eşit mesafede yaklaşmaktadır. Çevreci yaklaşımı ve araç çeşitliliği ile tam elektrikli ve hibrit motorlu araçlar stoklarımızda bulunmaktadır. Otoshops olarak ekspertiz süreçlerimizi elektrikli araçlara uygun şekilde geliştirerek uzman ekspertiz kadromuzu elektrikli araçlara özel eğitimlerle desteklediğimiz için 2. el elektrikli araç pazarına tam kadro hazırız.”
Elektrikli Araçlar
Continental’in En Sürdürülebilir Otomobil Lastiği “auto motor und sport” Lastik Testinde Zirvede!


Yüzde 65’e varan oranda yenilenebilir, geri dönüştürülmüş ve ISCC PLUS kütle dengesi sertifikalı malzemelerden oluşan Continental UltraContact NXT, sürdürülebilir yaz lastiği testinde en üst sırada yer aldı. Andreas Schlenke: “UltraContact NXT serisinde olağanüstü sürdürülebilirliği birinci sınıf performansla birleştirmeyi başardık” dedi.
Continental’in en sürdürülebilir binek lastiği UltraContact NXT, “auto motor und sport” dergisinin (07/25 sayılı) bu yıl gerçekleştirdiği sürdürülebilir, yakıt tasarruflu yaz lastikleri testinde ilk sıraya yerleşti. Derginin editörleri, uluslararası üreticilerin 215/55 R 17 ebadında toplam altı lastik modelini dokuz sürüş disiplini ve üç sürdürülebilirlik kategorisinde test etti.
UltraContact NXT: Islak zeminde en kısa fren mesafesi
Islak zeminde en kısa fren mesafesiyle, güvenli ve dengeli yol tutuşuyla sürüş testlerinde öne çıkan UltraContact NXT, kuru zeminde yüksek viraj dengesi sağlayarak güvenli bir sürüş sunuyor ve düşük yuvarlanma direnciyle yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor. UltraContact NXT, yenilenebilir, geri dönüştürülmüş ve ISCC Plus kütle dengesi sertifikalı malzemelerin yüksek payı sayesinde “Sürdürülebilir Üretim” kategorisinde de zirveye yerleşti.
Continental lastik uzmanı Andreas Schlenke: “Güvenlik, performans ve sürdürülebilirlik, lastik geliştirme faaliyetlerimizde daima ön planda yer almıştır. “auto motor und sport” performans testinden elde ettiğimiz sonuç, UltraContact NXT serisinde olağanüstü sürdürülebilirliği birinci sınıf performansla birleştirmeyi başardığımızı gösteriyor” dedi.
UltraContact NXT: Sürdürülebilirlik ve Performansın Yenilikçi Kombinasyonu
Yüzde 65’e varan yenilenebilir, geri dönüştürülmüş ve kütle dengesi sertifikalı malzeme oranıyla UltraContact NXT, sürdürülebilirliği yüksek malzemelerle, maksimum güvenlik ve performansı birleştiriyor. 19 ebadın tamamı, yuvarlanma direnci, ıslak frenleme ve dış gürültü açısından en iyi AB lastik etiketi olan “A” sınıfında yer alıyor.
UltraContact NXT, %32’ye varan oranda yenilenebilir hammadde içeriyor. Bu hammaddeler kâğıt ve ağaç sanayilerinin atık malzemelerden elde edilen reçineler ile pirinç kabuğu külünden elde edilen silikattan oluşuyor. Geri dönüştürülmüş çelik veya geri dönüştürülmüş pet şişelerden elde edilen polyester gibi, kullanılmadığı takdirde çöp fırınları veya sahalarına gidecek olan geri dönüştürülmüş malzemelerin payı ise %5’e kadar çıkıyor.
Continental, %28’e varan oranda ISCC PLUS sertifikalı, biyo-bazlı ve geri dönüştürülmüş hammaddelerden üretilen sürdürülebilir sentetik kauçuk ve karbon siyahı kullanıyor.
Elektrikli Araçlar
2 şirketin şarj ağı lisansı sona erdi: lisans sayısı 176 oldu


EPDK, Mart ayında Altunkaya Enerji AŞ ve Tunalar Otomotiv AŞ’nin şarj ağı işletmeci lisanslarını sona erdirdi. Böylece piyasadaki şarj ağı işletmeci lisansı sayısı 176’ya düştü.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 13 Mart 2025 tarihli toplantısında aldığı 13366-1 sayılı kararla, Altunkaya Enerji ve Şarj Teknolojileri AŞ’ye 11 Ocak 2024 tarihinde verdiği ŞH/12342-1/00178 numaralı şarj ağı işletmeci lisansını sona erdirdi.
EPDK aynı toplantıda 13366-2 sayılı kararıyla Tunalar Otomotiv Ticaret AŞ’ye 09 Mart 2023 tarihinde verdiği ŞH/11699-2/00118 numaralı şarj ağı işletmeci lisansını da sona erdirdi.
İki lisansın sona erdirilmesiyle birlikte, elektrikli araçlar için şarj ağı kurmak ve şarj hizmeti vermek isteyen şirket sayısı 176’ya düştü.
SONLANDIRILAN LİSANS SAYISI 34
Bugüne kadar şarj piyasasında iptal edilen ya da askıya alınan lisans olmadı. Ancak birleşme, devir ya da unvan veya marka değişikliği gibi nedenlerle sonlandırılan lisans sayısı 34 oldu. Şarj ağı lisansı sonlandırılan 34 şirketin unvanı ve şarj hizmeti markaları aşağıdaki gibi sıralanıyor.
- Armatec Enerji ve İnşaat Ltd. Şti. (Armatec)
- Zebra Elektronik AŞ (Voltrun)
- Özgüney Elektrik Ltd. Şti. (Aykon)
- Evtech Şarj Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ (Evtech)
- K Yatırım Enerji AŞ (K Otomotiv)
- Efamoda Tekstil AŞ (Cazador)
- MCZ Teknoloji ve Enerji AŞ (Alaska)
- Siha Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Royco)
- İmaj Dizayn Stüdyo Tanıtım ve Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ (Design & Network İmaj)
- Arenya Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ (Arenya)
- Artı Kurumsal Kart ve Petrol Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. (KRNenerji Şarj İstasyonları)
- Forsel Elektrik Enerji İnşaat AŞ (Forsel Elektrik Enerji AŞ)
- Jetco Elektrik Elektronik Yüksek Teknoloji Hizmetleri AŞ (Kingpower)
- Logo Rental Filo Kiralama Turizm Oto Alım Satım AŞ (Ak Altun)
- Mir Solar Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Mirsolar)
- Tunalar Otomotiv Ticaret AŞ (Tunalar, Wattarya)
- Enom Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ie Enerji Ticaret AŞ (Özaltın Proje Mühendislik ve Enerji Üretim AŞ)
- Siyam Petrolcülük Sanayi ve Ticaret AŞ (Soil)
- Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Yiğit Akü).
- AEG Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ (Ecofactor).
- Teknovus Şarj Teknolojileri AŞ (Teknovus)
- Hanesel Demirbaş Enerji Çözümleri Ticaret AŞ (Modoration)
- İstmar Tem Gayrimenkul Yatırım İnşaat ve Ticaret AŞ (Vegamaxi)
- Klaus Miller Yenilenebilir Enerji Sistemleri AŞ (Klaus&Miller)
- Evoltt Enerji Akıllı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Depower)
- Elektrotime Enerji Ltd. Şti. (Maraba)
- BK Bioforce Enerji ve Teknoloji AŞ (Bioforce)
- Yetaş Yıldırım Enerji Tedarik AŞ (Yılpower)
- Türkerler Charging Station Enerji ve Şarj İstasyonları Sanayi Ticaret AŞ (Türkerler Power)
- Tekno Metal Ürünleri İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Tamşarj).
- Altunkaya Enerji ve Şarj Teknolojileri AŞ (Evtech)
- Kainat Hybrid Energy Stations Araç Şarj Hizmetleri AŞ (Kainat Hybrid Energy Stations)
- Max Charge Şarj Teknoloji AŞ (Maxcharge).
- Megawatt Teknoloji AŞ (Megawatt).
Elektrikli Araçlar
InMotion yeni tek tekerlekli e-scooter geliştirdi


Teknoloji şirketi InMotion, tek şarjla 60 km menzil sunan ve saatte 45 km hıza çıkabilen yeni bir tek tekerlekli elektrikli scooter geliştirdi.
– Uluslararası Teknoloji Pazarlama ve Dağıtım Şirketi InMotion, yeni tek tekerlekli scooter’ı InMotion V9’u tanıttı.
Süspansiyon sistemiyle gelen elektrikli InMotion V9, maksimum saatte 45 kilometre hıza çıkabiliyor. Tek şarjla 60 kilometre menzil sunan araç, yaklaşık 5 saatte şarj oluyor. 22 kilogram ağırlığındaki scooter, maksimum 120 kilogram ağırlık taşıyabiliyor.
GPS’i sayesinde konumu mobil uygulama üzerinden takip edilebilen araç, dahili Bluetooth hoparlör ve RGB aydınlatma ile donatılıyor.
-
Elektrikli Otomobiller2 ay önce
Yılın Elektrikli Otomobiline Geri Sayım: “Hyundai INSTER”
-
Otomotiv2 ay önce
Renault’un Yeni Oyuncusu: BOREAL
-
Elektrikli Araçlar2 ay önce
Continental’in En Sürdürülebilir Otomobil Lastiği “auto motor und sport” Lastik Testinde Zirvede!
-
Elektrikli Otomobiller2 ay önce
Elektrikli araç sayısındaki artışın fosil yakıt tüketimini yüzde 40 azaltması bekleniyor
-
Elektrikli Araçlar2 ay önce
InMotion yeni tek tekerlekli e-scooter geliştirdi
-
Elektrikli Araçlar2 ay önce
2 şirketin şarj ağı lisansı sona erdi: lisans sayısı 176 oldu
-
Otomotiv Sektörü2 ay önce
Tofaş’ın Ticari Liderleri Açıklandı
-
Şarj Sektörü2 ay önce
Şarj İstasyonlarındaki Park Sorununu Çözecek Düzenleme Yolda!