Genel

Virüsün etkilediği 2.El Otomotiv Piyasası Ne Zaman Normale Dönecek?

Yeni tip Koronavirüs salgını, dünya genelinde binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, virüsün etkileri gündelik hayatın yanı sıra küresel ekonomide ve otomotiv sektöründe de etkisini gösterdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının ikinci el otomobil pazarına olan etkilerini ölçmek için tüm Türkiye’deki kullanıcıları kapsayan bir araştırma yaptı. Online anket şeklinde yapılan araştırma sonuçları, araç almak ve satmak isteyenlerin içgörülerinden oluşuyor.

Türkiye genelindeki 4000’in üzerinde alıcı ve satıcının katılımı ile gerçekleştirilen saha çalışması; Koronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte araç sahiplerinin aracını elinde tutma isteğindeki artışı ve ikinci el araç alımında toplu taşıma kullanımını azaltabilmek amacının ön plana çıkmaya başladığını ortaya koyuyor. İkinci elde belirli bir talep olmasına karşın bunun önündeki en büyük engel ise Koronavirüs kaynaklı hissedilen kaygı ve alınan haklı tedbirler.

Bu Dönemde Araç Almak İsteyenler Ne Düşünüyor?

 

COVID-19 salgını etkisini hissettirmeyi sürdürürken araç almak isteyenlerin önemli bir bölümü bu süreci mümkün olan en kısa sürede sonlandırmak istiyor. Alıcıların 28%’i fiyatların düşebileceği beklentisine sahipken 14%’lük bir bölümü ise fiyatların tekrar artabileceğini, bu nedenle şu dönem araç almanın avantajlı olabileceğini düşünüyor.

Alıcılara Göre Piyasa Ne Zaman Normale Dönecek?

 

İkinci el otomobil piyasasının mevcut gidişatı göz önünde bulundurulduğunda ne zaman normale döneceğine yönelik yorumlar ise farklılık gösteriyor. Araştırma katılımcılarının yaklaşık üçte biri  piyasanın 6 aylık süreç içerisinde normalleşmesini bekliyor.

Araç Satmak İsteyenlerin Önceliği Aracının Piyasa Değeri!

Satıcı profiline bakıldığında, bu dönemde daha çok aracının değerini öğrenmenin ve piyasadaki gelişmeleri takip etmenin ön plana çıkan eğilim olduğu görülüyor. arabam.com’un Arabam Kaç Para isimli anlık değerleme aracını kullananların %63`ü hızlı bir satıştan ziyade, piyasa fiyatlarına dair yakından bilgi sahibi olmak istediğini ve Koronavirüs gelişmeleri sonrasında aracının değerini öğrenmek istediğini belirtiyor.

YAPILAN İNDİRİMLER VE KREDİ İMKANLARI NEDENİ İLE VATANDAŞLARIN SIFIR OTOMOBİLLERE YÖNELMESİ, İKİNCİ EL PİYASASINDA YAKLAŞIK YÜZDE 14 CİVARINDA ARTIŞIN YAŞANMASINA NEDEN OLDU. VATANDAŞLAR, FİYAT ARTIŞINI FIRSATA ÇEVİRİP İKİNCİ EL ARAÇLARA YATIRIM YAPIYOR. (CİHAN ATİK – MURAT KANBER/KOCAELİ-İHA)
Yapılan indirimler ve kredi imkanları nedeni ile vatandaşların sıfır otomobillere yönelmesi, ikinci el piyasasında yaklaşık yüzde 14 civarında artışın yaşanmasına neden oldu. Vatandaşlar, fiyat artışını fırsata çevirip ikinci el araçlara yatırım yapıyor.

İkinci el araç satışında süreç nasıl ilerleyecek?

 

Dr. Naim Çetintürk ikinci el araç satışındaki süreci şöyle değerlendiriyor: “Bu zorlu süreçte ikinci el otomobil piyasasını alıcılar ve satıcılar açısından ayrı değerlendirmekte yarar var. Önceki aylara nazaran talepte önemli bir düşüşü gözlemlemek mümkün. Ancak bunun temel sebebi araç satış noktaları ve galerilerin önemli ölçüde kapalı olmasından kaynaklanıyor. Piyasa normalleşene kadarki dönemde ikinci el araçlara olan ilgi ve satışların seyrini, online satış ve adrese teslim uygulamalarının yaygınlaşması ve bunun ne kadar başarılı uygulanacağı belirleyecek. GM, Ford, Toyota, Fiat-Chrysler gibi öncü otomobil üreticileri dünyada bu servisleri bir süredir sunmaya başlamıştı. İkinci el piyasasında da salgın sürecinin ne kadar uzayacağına bağlı olarak bu hizmetlerin giderek gelişmesini beklemek mümkün. İlanların genel seyrine baktığımızda ikinci el fiyatlarında özellikle Nisan ayı itibarı ile %3 civarında bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu düşüşün sürmesi beklentiler dahilinde. Bir yandan da ikinci elde alıcı ve satıcının bir araya gelmesinin gerekliliği, alınacak aracı detaylı kontrol etme ihtiyacı gibi gereksinimler alım-satım sürecini zorlaştırıyor. Dolayısı ile ikinci elde güvenin çok daha ön plana çıkacağı bir dönemi yaşayacağız gibi görünüyor.”

Koronavirüs salgınının, araç satma kararındaki etkisi

 

Anket sonuçlarına göre, Koronavirüs salgınına rağmen katılımcıların önemli bir çoğunluğu, farklı bir araç almak amacıyle mevcut aracını satma eğilimindeler. Alınan tedbirler kapsamında şehirlerarası ulaşım kısıtlamalarının da etkisi ile, ikinci el araç sahiplerinin salgın kaynaklı olarak araçlarını normalden daha uzun sürede satacaklarını büyük ölçüde içselleştirdikleri görülüyor. Bununla birlikte piyasanın normalleşmesine yönelik beklentileri sorulduğunda, % 77’lik bir kesim, azami 6 aylık bir dönemde tekrar ikinci el otomobil piyasasının hareketli günlerine geri döneceğini öngörüyor.

Araştırma Sonuçları – Özet

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version