Genel

Yeni “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” Elektrikli Araçlara İlgiyi Artıracak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şarj istasyonların kurulmasına ve işletilmesine yönelik “Şarj Hizmeti Yönetmeliği”ni Resmî Gazete’de yayımladı.

Türkiye’de 450 şarj ünitesiyle, geniş yayılıma sahip şirketlerden Voltrun’ın Genel Müdürü Berkay Somalı, gündemdeki “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” ile ilgili yaptığı açıklamada “Elektrikli araçların artması ve mobilizasyonunun sağlanması için şarj istasyonlarının ülke çapında yaygınlaşması önemli bir faktör. Bu bağlamda, şarj istasyonlarının kurulması ve şarj hizmetlerinin verilebilmesini düzenleyen kanun ve yönetmelik çalışmalarını yakından takip ettik. Deneyimlerimizi ve birikimlerimizi sürece katkı vermek adına ilgili kurum ve kuruşlarla şeffaf bir şekilde paylaştık.” dedi.

“Biz de yönetmelikteki tanımıyla “Şarj Ağı İşletmecisi” olarak markamız Voltrun çatısı altında yatırımlarımıza hız vermeyi ve istasyon sayımızı bu yıl içerisinde iki katına çıkarmayı hedefliyoruz”.

Somalı “EPDK tarafından yönetilen süreç sonucunca, 2 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” ile birlikte ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşabilmesinin önü açılmış oldu. Yönetmelikte şarj hizmeti tanımlanmış; belirlenen yöntem ve prosedürlerle hizmetin kamuya verilmesinin önündeki engeller kaldırılmış oldu. Bu çalışmaya katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.” dedi.

Yönetmeliğe göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK’dan konuya ilişkin alınan lisans kapsamında yürütülebilecek. Lisans almak isteyen tüzel kişilerin, gerekli bilgi ve belgelerle EPDK Başvuru Sistemi üzerinden müracaat etmesi gerekiyor. Şarj ağı işletmecileri, lisans aldığı tarihten itibaren altı ay içinde en az elli adet şarj ünitesinden ve en az beş farklı ilçede şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak ve bu ünitelerin en az % 5’i ile otoyol üzerindeki ünitelerin en az yüzde 50’sinin DC 50 KW ve üzeri güçte (hızlı şarj) olması gerekiyor.

Şarj hizmeti tarifesi, elektrikli araca aktarımı yapılan birim enerji fiyatı (TL/kWs) üzerinden düzenlenecek

Yönetmelikte, şarj hizmeti fiyatlarının şarj ağı işletmecisi tarafından birim enerji fiyatı cinsine göre serbestçe belirlenebileceği, farklı tip ve güçteki üniteler için farklı fiyatların uygulanabileceği ifade edildi.

“ezOperator Yazılım Platformumuzu” kendi markalarıyla şarj hizmeti vermek isteyen şarj ağı işletmecilerine sunuyoruz”

Konuyla ilgili olarak Berkay Somalı, “Yönetmelikle birlikte e-mobilite sektörüne birçok yeni şarj ağı işletmecilerinin katılacağını öngörüyoruz. Kendi bünyemizde geliştirdiğimiz ve Voltrun ağımızda kullandığımız “ezOperator Yazılım Platformunu”, kendi markalarıyla şarj hizmeti vermek isteyecek tüm şarj ağı işletmecilerine de sunuyoruz.“ dedi.

Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun bir şekilde şarj ağı işletmek “ezOperator Yazılım Platformu” ile çok kolay

Sözlerine devam eden Somalı, “Saha deneyimimiz ve uluslararası sektörel gelişmeleri yakından takip ederek geliştirdiğimiz ezOperator Yazılım Platformu ile yayınlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne uygun şekilde; markanıza özel şarj istasyon ağınızı kurmak, müşterilerinizi yönetmek, mobil uygulama ile uçtan uca şarj hizmetini elektrikli araç kullanıcılarına sunmak çok kolay.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version