Haberler
Borusan EnBW Enerji, Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj Ağı İşletme Sektörüne Giriyor
Borusan Holding ve Alman EnBW AG’nin ortak girişim şirketi, Borusan EnBW Enerji, elektrik enerjisi sektöründe yeni iş modellerine yatırımlarını sürdürüyor. Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren ve lider rüzgar enerjisi üretim şirketlerinden biri olan Borusan EnBW Enerji, Elektrikli Araç Şarj Ağı İşletmecilik faaliyeti için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’dan lisans aldı.
Borusan Holding ve Alman enerji devi EnBW AG’nin ortak girişim şirketi Borusan EnBW Enerji, Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan elektrikli araç Şarj Ağı İşletmeci lisansını aldı. Borusan EnBW Enerji, hissedarlarından aldığı güç ve deneyim ile Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri sektöründe etkin hizmet sunmayı planlıyor. %100 yenilenebilir enerji portföyünü oluştururken edindiği mühendislik tecrübesini elektrikli araç kullanıcıları ile buluşturmak isteyen Borusan EnBW Enerji, kuracağı hızlı şarj ağı ile müşterilerine tamamen temiz, hızlı ve son teknolojik standartlarda yapılandırılmış, kullanıcı dostu nitelikte kusursuz bir şarj deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.
Almanya’da hızlı şarj ağı konusunda pazar lideri olan ana hissedarı EnBW AG’nin de bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalanacak olan Borusan EnBW Enerji, sunacağı hizmet kalitesiyle Türkiye pazarında da zirveyi hedefliyor.
Başlangıç olarak 500’ü aşkın noktada elektrikli araç hızlı şarj hizmeti verecek olan Borusan EnBW Enerji, bu alanda yapacağı yatırımlar ile bu sayıyı 7.000 noktaya çıkarmayı hedefliyor.
30 dakikadan az sürede %80 şarj oranı sağlayacak yaygın şarj ağı, önceden kolay rezervasyon imkanı sunan mobil uygulama ve müşterilerine özel farklı katma değerli çözümlerle desteklenecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, “Enerji ve ulaşım sektörlerindeki dönüşüm süreçleri iklim krizi ile mücadelenin yarınını belirleyecek. Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimimizle ülkemizde temiz enerji dönüşümüne güçlü bir katkı vermeye devam ediyoruz. Enerji sektöründen sonra, sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağı olan ulaşım sektöründe ise araç filolarının elektrifikasyonunun sağlanması ve bir kritik altyapı olarak elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırıması yeni bir temiz dönüşüm sürecini başlattı. Borusan EnBW Enerji olarak, hissedarlarımızın da tecrübe ve uzmanlıkları desteğinde, müşteri deneyimi odaklı bir hizmet anlayışını benimseyeceğimiz yeni bir kulvarda yatırım yapmanın büyük heyecanını yaşıyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonu ağımıza 2030 yılına kadar yapacağımız 5 milyar TL’yi aşan yatırım ile bu sektörde yaygın hızlı şarj ağına sahip, etkin işletmecilerinden olmayı hedefliyoruz” dedi.
Haberler
İkinci el araç fiyatları ağustosta önceki aya göre yüzde 2 arttı
Türkiye’nin lider online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasına ilişkin dikkat çekici verilerin yer aldığı ağustos ayı VavaAI fiyat endeksini açıkladı. Endekse göre
2023’ün ilk yarısında yüksek oranda seyreden fiyat artışı, ağustos ayında yüzde 2’ye geriledi. İkinci elde fahiş fiyat artışlarını engellemek için Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını söyleyen VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “6 ay 6 bin kilometre sınırlaması ve ikinci elin sıfır araçtan daha pahalıya satılması yasaklarının yıl sonuna kadar uzatılmasıyla, hızlı fiyat artışları son iki ayda duraklamaya başladı” dedi.
Türkiye’de ikinci el araç fiyatları son iki yıldır aralıksız olarak yükselişini sürdürüyor. Sürekli artan fiyatlara karşı toplumu doğru bilgilendirmeyi amaçlayan Türkiye’nin lider ikinci el araç platformu VavaCars da fiyatlara ilişkin öngörüler sağlamak adına her ay yayımlamayı planladığı ‘VavaAI Fiyat Endeksi’ni geliştirdi.
VavaCars’ın kamuya açık verilerinin analizini yaparak ilk kez yayınladığı fiyat endeksine göre, Ocak 2023’ten Ağustos 2023’e kadar geçen 8 aylık sürede ikinci el araç fiyatları her ay belirgin bir yükseliş gösterdi. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil pazarında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için devreye aldığı uygulamaların da etkisiyle hızlı fiyat artışları son iki ayda gerilemeye başladı. Bu kapsamda temmuzdan ağustosa kadar geçen 30 günlük sürede fiyat artışları tüm segmentlerde yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti.
“Fiyat artışları en çok A ve B segmentinde yaşandı”
Sürekli artan fiyatlara karşı geliştirdikleri fiyat endeksinde kamuya açık verileri referans aldıklarını belirten VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Özellikle çip kriziyle birlikte üretimde yaşanan aksamalara paralel olarak sıfır araca erişim neredeyse imkansız hale geldi. Bu süreçte ihtiyacını karşılamak isteyen kullanıcılar, ikinci el otomobile yüksek bir talep gösterdi. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Söz konusu dönemde Ticaret Bakanlığı hızlı bir adım atarak, 6 ay 6 bin kilometre uygulamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattı. Bakanlığın fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yıl sonuna kadar uygulamaya aldığı bir diğer önlem ise ikinci el motorlu kara taşıtlarının, sıfır araç satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla satılmasının yasaklanması olmuştu. Özellikle yılın başında yüksek oranlarda gerçekleşen aylık fiyat artış hızı, bakanlığımızın aldığı önlemler doğrultusunda yılın ortalarına doğru yavaşlamaya başladı. Bu yavaşlamanın etkisiyle ağustos ayındaki fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 2 oranında gerçekleşti. Söz konusu süreçte temmuz ayına göre segment bazında artış oranı değişkenlik göstermezken, yıl başından bu yana en büyük artış A ve B segmentlerinde görüldü. Onları sırasıyla C ve D segmentleri takip etti” ifadelerini kullandı.
Haberler
Karaismailoğlu: 2053’te EV şarj soket sayısı 37 bin 946’ya çıkarılacak
Türkiye’nin iklim hedefleri kapsamında elektrikli araçların 2053 yılında elektrik talebinin 2,6 GWh’den 64,46 GWh’e çıkacağı öngörülüyor. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya çıkarılmasının amaçlandığını bildirdi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada 2053 sıfır emisyon hedefi kapsamında 2029, 2035 ve 2053 projeksiyon yılları için ihtiyaç duyulan elektrikli araç şarj istasyonu ve soket sayılarının belirlenerek şehirler arası karayolu ağındaki tüm yolculukları kapsayacak optimum şarj istasyonu konumunu tespit ettiklerini bildirdi.
Yeşil dönüşüm yolculuğunda çevre dostu adımlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya, elektrikli araçlardaki elektrik talebinin 2,6 gigavattan 64,46 gigavata, elektrikli araçların taşıt çarpı kilometre verisinin 17 milyon 341 bin 460’tan 429 milyon 708 bin 595’e çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti.
Haberler
Yeni 4 lisansla beraber şarj lisansı sayısı 137 oldu
EPDK Maksem, Şarjmatik, 2M ve BeytTürk markalarına şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Toplam lisanslı işletmeci sayısı 137’ye yükseldi. EPDK’nın 10 Ağustos ve 13 Ağustos’ta verdiği yeni lisanslarla beraber, şarj ağı piyasasındaki işletmeci lisansı sahibi şirketlerin sayısı 137 oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), 10 Ağustos 2023 tarihinde Maksem Elektro Şarj AŞ (Maksem Elektro), Şarjmatik Enerji Bilişim Ltd. Şti. (ŞarjMatik) ve 2M Elektrikli Araç Şarj Ağı ve İstasyon İşletmeciliği AŞ’ye (RS Şarj); 13 Ağustos 2023’te de BeytTürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’ye (BeytTürk) 49’ar yıl geçerli olacak şekilde yeni şarj ağı işletmeci lisansları verdi.
Böylece şarj hizmeti piyasasında şarj ağı işletmeci lisansı alan şirket sayısı 137’e yükseldi.
Şarj ağı işletmecisi olarak yen lisans alanların lisansları, lisans alma gereklilikleriyle ilgili değişiklik olmadığı sürece, 2072 yılına kadar geçerli olacak.