Haberler
Aksa Şarj, Şarj Ağı İşletmeci Lisansı Aldı
Aksa Şarj’ın, elektrikli araçlara şarj hizmeti sunmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yapmış olduğu Şarj Ağı İşletmeci Lisans başvurusu onaylandı.
Aksa Şarj, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) Şarj Ağı İşletmeci Lisansı aldığını duyurdu. Şarj Ağı İşletmeci Lisansı; elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı şarj istasyonlarının işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Şarj Ağı İşletmeci Lisansı’na ilişkin EPDK başvurusu onaylanan Aksa Şarj, sayısı her geçen gün artan istasyonlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine katkı sunmayı amaçlıyor.
Yıl sonuna kadar istasyon sayısı artacak
Şirketten yapılan açıklamaya göre, şu an için 16 istasyonda hizmet veren Aksa Şarj, yıl sonuna kadar farklı lokasyonlarda hizmet vermeye devam ederek şarj ağını genişletecek.
Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de her geçen gün elektrikli araç şarj istasyonu sayısı artıyor. Ülkemizde yaklaşık 3 binin üzerine şarj istasyonu bulunuyor. Araçların kullanımının yaygınlaşması için şarj istasyonlarına erişim önem taşıyor.”
Murat Kirazlı açıklamasına şu şekilde devam etti: “Türkiye’de EPDK tarafından Şarj Lisans süreci ile ilgili yapılan düzenlemelerle birlikte Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından sağlanan yatırım destekleri ile sektörün potansiyelinin ve dinamiklerinin de pozitif yönde etkileneceğini düşünüyoruz. Elektrikli araç pazarının Türkiye’de her yıl istikrarlı bir şekilde büyümesinin yanında, dünya enerji piyasalarında oluşan belirsizlik ve bunun yanında fosil yakıt fiyatlarında görülen artış, yerli elektrikli aracın pazara girmesi ile dönüşümün yüksek oranlarda hızlanacağına inanıyoruz. Aksa Şarj olarak biz de yakın zamanda İstanbul Bomonti Residences By Rotana’da, Oasis Bodrum AVM’de, Nef Reserve Yalıkavak’ta ve Nef Çekmeköy Çamlıktepe’de AC şarj istasyonlarımızı da devreye aldık. Yıl sonuna kadar Türkiye’nin birçok noktasında elektrikli araç şarj istasyonlarımızı faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz”
Haberler
İkinci el araç fiyatları ağustosta önceki aya göre yüzde 2 arttı
Türkiye’nin lider online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasına ilişkin dikkat çekici verilerin yer aldığı ağustos ayı VavaAI fiyat endeksini açıkladı. Endekse göre
2023’ün ilk yarısında yüksek oranda seyreden fiyat artışı, ağustos ayında yüzde 2’ye geriledi. İkinci elde fahiş fiyat artışlarını engellemek için Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını söyleyen VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “6 ay 6 bin kilometre sınırlaması ve ikinci elin sıfır araçtan daha pahalıya satılması yasaklarının yıl sonuna kadar uzatılmasıyla, hızlı fiyat artışları son iki ayda duraklamaya başladı” dedi.
Türkiye’de ikinci el araç fiyatları son iki yıldır aralıksız olarak yükselişini sürdürüyor. Sürekli artan fiyatlara karşı toplumu doğru bilgilendirmeyi amaçlayan Türkiye’nin lider ikinci el araç platformu VavaCars da fiyatlara ilişkin öngörüler sağlamak adına her ay yayımlamayı planladığı ‘VavaAI Fiyat Endeksi’ni geliştirdi.
VavaCars’ın kamuya açık verilerinin analizini yaparak ilk kez yayınladığı fiyat endeksine göre, Ocak 2023’ten Ağustos 2023’e kadar geçen 8 aylık sürede ikinci el araç fiyatları her ay belirgin bir yükseliş gösterdi. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil pazarında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için devreye aldığı uygulamaların da etkisiyle hızlı fiyat artışları son iki ayda gerilemeye başladı. Bu kapsamda temmuzdan ağustosa kadar geçen 30 günlük sürede fiyat artışları tüm segmentlerde yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti.
“Fiyat artışları en çok A ve B segmentinde yaşandı”
Sürekli artan fiyatlara karşı geliştirdikleri fiyat endeksinde kamuya açık verileri referans aldıklarını belirten VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Özellikle çip kriziyle birlikte üretimde yaşanan aksamalara paralel olarak sıfır araca erişim neredeyse imkansız hale geldi. Bu süreçte ihtiyacını karşılamak isteyen kullanıcılar, ikinci el otomobile yüksek bir talep gösterdi. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Söz konusu dönemde Ticaret Bakanlığı hızlı bir adım atarak, 6 ay 6 bin kilometre uygulamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattı. Bakanlığın fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yıl sonuna kadar uygulamaya aldığı bir diğer önlem ise ikinci el motorlu kara taşıtlarının, sıfır araç satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla satılmasının yasaklanması olmuştu. Özellikle yılın başında yüksek oranlarda gerçekleşen aylık fiyat artış hızı, bakanlığımızın aldığı önlemler doğrultusunda yılın ortalarına doğru yavaşlamaya başladı. Bu yavaşlamanın etkisiyle ağustos ayındaki fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 2 oranında gerçekleşti. Söz konusu süreçte temmuz ayına göre segment bazında artış oranı değişkenlik göstermezken, yıl başından bu yana en büyük artış A ve B segmentlerinde görüldü. Onları sırasıyla C ve D segmentleri takip etti” ifadelerini kullandı.
Haberler
Karaismailoğlu: 2053’te EV şarj soket sayısı 37 bin 946’ya çıkarılacak
Türkiye’nin iklim hedefleri kapsamında elektrikli araçların 2053 yılında elektrik talebinin 2,6 GWh’den 64,46 GWh’e çıkacağı öngörülüyor. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya çıkarılmasının amaçlandığını bildirdi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada 2053 sıfır emisyon hedefi kapsamında 2029, 2035 ve 2053 projeksiyon yılları için ihtiyaç duyulan elektrikli araç şarj istasyonu ve soket sayılarının belirlenerek şehirler arası karayolu ağındaki tüm yolculukları kapsayacak optimum şarj istasyonu konumunu tespit ettiklerini bildirdi.
Yeşil dönüşüm yolculuğunda çevre dostu adımlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya, elektrikli araçlardaki elektrik talebinin 2,6 gigavattan 64,46 gigavata, elektrikli araçların taşıt çarpı kilometre verisinin 17 milyon 341 bin 460’tan 429 milyon 708 bin 595’e çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti.
Haberler
Yeni 4 lisansla beraber şarj lisansı sayısı 137 oldu
EPDK Maksem, Şarjmatik, 2M ve BeytTürk markalarına şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Toplam lisanslı işletmeci sayısı 137’ye yükseldi. EPDK’nın 10 Ağustos ve 13 Ağustos’ta verdiği yeni lisanslarla beraber, şarj ağı piyasasındaki işletmeci lisansı sahibi şirketlerin sayısı 137 oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), 10 Ağustos 2023 tarihinde Maksem Elektro Şarj AŞ (Maksem Elektro), Şarjmatik Enerji Bilişim Ltd. Şti. (ŞarjMatik) ve 2M Elektrikli Araç Şarj Ağı ve İstasyon İşletmeciliği AŞ’ye (RS Şarj); 13 Ağustos 2023’te de BeytTürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’ye (BeytTürk) 49’ar yıl geçerli olacak şekilde yeni şarj ağı işletmeci lisansları verdi.
Böylece şarj hizmeti piyasasında şarj ağı işletmeci lisansı alan şirket sayısı 137’e yükseldi.
Şarj ağı işletmecisi olarak yen lisans alanların lisansları, lisans alma gereklilikleriyle ilgili değişiklik olmadığı sürece, 2072 yılına kadar geçerli olacak.
-
Genel5 yıl önce
Toyota Corolla Hatchback Tanıtıldı, İŞTE FİYAT LİSTESİ!!
-
Genel6 yıl önce
İletişim
-
Genel6 yıl önce
Biz Kimiz?
-
Genel6 yıl önce
Reklam ve Sponsorluk
-
Genel6 yıl önce
Gizlilik politikası
-
Genel5 yıl önce
Bu Tarihi Not Edin! “30-31 Mayıs 2020”
-
Genel4 yıl önce
Renault’dan Kaçırılmayacak Kampanya: “Şimdi Al Eylül’de 750TL Taksitle Ödemeye Başla”
-
Elektrikli Ticari1 yıl önce
Shell’den hidrojenli araç paylaşım hizmeti