Connect with us

Otomotiv

Çelik: “Şarj ve batarya teknolojileri, sektörümüzün geleceğini belirleyecek”

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv endüstrisindeki en hızlı dönüşümlerden biri elektrikli araçların kalbi olan batarya ve şarj teknolojilerinde yaşanıyor. Yarışmanın teması olan şarj ve batarya teknolojileri de sektörümüzün geleceğini belirleyecek. Hem sanayicilerin hem de gençlerin bu süreçte doğru konumlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması yapıldı. OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl 11.sini düzenlediği yarışma, “Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri” teması ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

En çok başvuruda Bursa Uludağ Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesinin bulunduğu etkinlik, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliğinde çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla düzenlendi. Toplam 500 bin TL ödülün dağıtıldığı yarışmada, dereceye girenler İTÜ Çekirdek Kuluçka Programından yararlanma olanağı yakaladı. Ayrıca tüm finalistlere Patent Tescil Ödülü de verildi.

Açılışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin dış ticaret fazlası veren, son 16 yıldır ülkemizin sektörel bazda ihracat şampiyonu olan ve istihdam ve katma değer başta olmak üzere pek çok yönden ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir sektör olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl 29,3 milyar dolarlık ihracatla endüstrinin ülke ihracatının yedi birini tek başına gerçekleştirdiğinin hatırlatan Çelik “Adet bazında 1,3 milyon motorlu taşıt üretilirken bunların yüzde 73’ü ihraç edildi.

Bugün yüksek üretim kalitesi ile başta gelişmiş Batı ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasite ve seviyede yer alıyoruz. Sektör üretiminde yerlilik oranımız binek araçlarda yüzde 70, ticari araçlarda yüzde 80’i buluyor. Bu aslında dış ticaret fazlası veren bir sektör olmamızı sağlayan nokta ve çok önemli. Bu sayede cari açığın kapanmasında pozitif katkı sağlıyoruz. Otomotiv endüstrisi olarak 2015 yılından bu yana her yıl 6-7 milyar dolar seviyesinde bir dış ticaret fazlası veriyoruz. Ülkemizdeki diğer sektörlerin de bu noktaya gelmesiyle Türkiye’nin gelişmiş ülke seviyesine çıkabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

OİB olarak bu başarıyı artırarak devam ettirmek için Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı düzenlediklerini belirten Baran Çelik “Elektrikli aracın kalbi olan batarya ve şarj alanındaki gelişmeler dönüşümün en hızlı yaşandığı alanlar arasında. Dolayısıyla bu yılki yarışmanın teması şarj ve batarya teknolojileri sektörümüzün geleceğini belirleyecek. Bu gibi örnek etkinliklerle sektörde yaşanan bu gelişmelere ülkemiz sanayicisinin ilgisini artırmasını amaçlıyoruz. Gençlerin bu süreçte doğru konumlanmasını amaçlıyor, yeni yatırımlara ve genç girişimcilere önemli destekler sağlıyoruz” diye konuştu.

“2 milyon 200 bin TL nakdi ödül verildi”

OİB OGTY Yürütme Kurulu Başkanı ve Denetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu da 12 yıldır girişimcilerin arkasında olduklarını söyledi. Yarışmaya ve ödüllere yönelik bilgiler veren Burhanoğlu şunları söyledi: “Bugüne kadar 12 bin 554 kişinin katılımıyla gerçekleşen yarışmalarda 4 bin 755 başvuru değerlendirildi ve 114 proje ödül almaya hak kazandı. Yaklaşık 2 milyon 200 bin TL nakdi ödül hak edenlere dağıldı. Bu yıl da 500 bin TL’lik bir nakdi ödül dağıtacağız. Birinci olan projeye 140 bin, ikinci projeye 120 bin, üçüncü projeye 100 bin, dördüncü projeye 80 bin ve beşinci olan projeye 60 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca yurtdışı eğitim desteği, patent tescil sponsorumuz Adres Patent firması sponsorluğu ile Patent Tescil ödülü; Okan Üniversitesi sponsorluğu ile OPINA Programı Bağlantılı ve otonom araçlar konusunda teknolojik mentörlük ve OPINA altyapısı üzerinde verilecek eğitim hizmetlerinden yararlanabilme imkanının sağlanması bulunuyor.

En önemlisi, biz bu projelerin sahiplerinin otomotiv sektörünün gelecekteki mühendisleri, yöneticileri, ihracatçıları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle projelerin hayata geçebilmesi için desteklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Projemizi gerçekleştirme ve sonrasındaki takip işlemlerini 2015 yılından bugüne İTÜ Çekirdek iş birliğiyle sürdürüyoruz. Kazanan arkadaşlar İTÜ Çekirdekte kuluçka programına alınıyor ve eğitime devam ediyor, mentorluk alıyorlar. Süreç boyunca Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan Big Bang Startup Challange’a hazırlanıyorlar. Kendini geliştirmek isteyen yarışmalarımızda dereceye giren finalistlere yurt dışı eğitim olanakları da sunduk.

Bugüne kadar dereceye giren finalistler arasından Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen 11 öğrenci İtalya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde eğitim gördüler. Bu faaliyetler sonucunda desteklediğimiz yana desteklediğimiz projeler 21 milyon dolar yatırım aldı, 20 milyon dolardan fazla ciroya ve yaklaşık 800 kişilik bir istihdama ulaştılar. Ayrı bir gurur da bizim destek verdiğimiz girişimcilerin ortalama yüzde 50’sinin şirketleşmesi. Bu şirketler 200 milyon dolar değerleme aldılar.”

Açılışta video mesaj paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tasarım, ülke ve firmaların rekabet gücüne güç katmada ilk sırada yer alıyor. TİM olarak yarışmaları her zaman destekledik. Yüksek katma değere giden yolun tasarımdan geçtiği bilinci ile hareket ettik. Otomotiv sektörümüz de 2022 yılının ilk dokuz ayında 22,5 milyar dolar seviyesinde ortaya koyduğu ihracatı, yıl sonunda 30 milyar doların üzerine çıkaracak. Gelecek yıldan itibaren yepyeni bir dönemin kapısını aralayacağız. Aynı zamanda ilk yerli ve milli otomobilin üretimine başlamanın gururunu yaşayacağız. Bu konuda güçlü vizyon ortaya kondu. Nitelikli insan kaynağından çok daha fazla yararlanmalıyız. Bu anlamda girişimci ve yatırımcılara bir araya getiren OGTY de çok önemli. Emeği geçenleri kutluyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

Batarya sistemlerinde yeni teknolojiler anlatıldı

Etkinlikte, yerli ve milli otomobil TOGG’un batarya ortağı Farasis’in Kurucu ortağı Dr. Keith Kepler de Batarya Sistemlerinde Yeni Teknolojiler başlıklı bir konferans verdi. Kepler, “Günümüz dünyasında en iyi teknoloji otomotiv sektöründe kullanılıyor. Ancak otomotivde geliştirdiğimiz bir teknolojinin de sektörde yerini alması oldukça yavaş ilerliyor. Pil teknolojileri de aslında kara bir kutu. Sevimli bir görünüme sahip değil ama kullanım alanları çok eğlenceli. Her sektöre dokunuyor. Sadece arabaları değil her şeyi elektriklendiriyoruz. Her sektörün bataryaya ihtiyacı var. Buradaki en önemli unsur da maliyet. Pil piyasası aşırı rekabetçi ve çok hızlı gelişiyor ve pil performansı konusunda öyle bir noktaya vardık ki, araç menzilleri çoğu tüketici için kabul edilebilir bir düzeyde. Pilinizin enerji yoğunluğu yüksekse, menzili kısıp şarj süresini artırmak mümkün. Ama biz, mesela elektrikli araçlar için uzun vade sayılabilecek 1.000 km hedefi için şarjın 10 dakika içinde bitmesini istiyoruz. Dördüncü nesilde farklı versiyonları tasarladık, çoğunluğu 15 dakikanın altında pilin çoğunluğu dolacak. Numune aşamasındaki beşinci nesilde ise 12 dakikaya ineceğiz” değerlendirmesini yaptı.

DÜNYA.com

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Otomotiv Sektörü

Tofaş’ın Ticari Liderleri Açıklandı

 Türkiye’deki Stellantis markalarının Tofaş bünyesinde bir araya gelmesi sonrasında, markalara liderlik edecek üst düzey yöneticiler açıklandı.

Tofaş’ın Türkiye’de temsil ettiği Alfa Romeo, Citroën, DS Automobiles, FIAT, Jeep®, Opel ve Peugeot markalarının üst yöneticilerinin belirlendiği organizasyon 5 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

 

Tofaş’ın yeni ticari organizasyon yapısı açıklandı. Tofaş yeni yapısı ve liderleri ile Stellantis markalarının müşterilerine daha fazla değer yaratmaya; yüksek müşteri memnuniyeti sunmaya, mobilite hizmetlerine ve yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanacak. Yeni organizasyon yapısında; markalardan sorumlu direktörler ile Filo ve 2. El Satış’tan sorumlu direktör; Markalar Direktörü İbrahim Anaç’a bağlı olarak görev yapacak.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu gerçekleşen organizasyon değişimi ve atamalara ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi “Stellantis Türkiye’de üstlendikleri görevlerin ardından aramıza katılan çalışma arkadaşlarımıza yeni görevlerinde başarılar dilerim. Uzun yıllardır markalarımıza liderlik eden üst düzey yöneticilerimize de başarılarının devamını diliyorum. Tüm liderlerimizin, müşterilerimiz için yarattığımız değeri ve markalarımızın performansını daha da ileri taşıyacaklarına inanıyorum. Tofaş ve Stellantis Türkiye’nin güçlerini birleştirmesiyle otomotiv sektörünün deneyimli ve yetkin ekipleri bir araya geldi. Bu çeşitliliğin yaratacağı sinerjiyle daha büyük başarılara imza atacağız. Yeni iş alanlarına giriş fırsatları elde etmeyi ve müşterilerimize yarattığımız değeri artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Altan Aytaç- FIAT Direktörü

Yeni yapıda, Markalar Direktörü olarak görev alacak olan İbrahim Anaç, 1990 yılında Polis Akademisi’nde üniversite eğitimini tamamladıktan sonra, Saint Thomas Üniversitesi’nde MBA (Master of Business Administration) ve Uluslararası İşletme yüksek lisansını tamamladı. 1997 yılında profesyonel iş hayatına başlayan Anaç, 2017 yılına dek otomotiv sektöründe farklı markalarda üst düzey görevler aldı. Aynı yıl Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürlüğünü üstlenen İbrahim Anaç, 2022 yılında Stellantis’in MEA (Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi’nin Ticari Başkanlığına getirildi. Anaç, 2024 yılından bu yana Stellantis Türkiye Ülke Başkanı olarak görev yapmaktaydı.

 

Alfa Romeo, DS Automobiles ve Jeep Direktörü olarak Selim Eskinazi görev yapacak. Eskinazi, Sabancı Üniversitesi Üretim Sistemleri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 2006 yılından itibaren otomotiv sektörü içerisinde birçok farklı rolde görev yaptı. Eskinazi, Stellantis Türkiye çatısı altındaki görevine, Temmuz 2022 itibarıyla başlamıştı.

Selim Eskinazi- Alfa Romeo- DS Automobiles – Jeep Direktörü

Citroën Marka Direktörlüğünü Bora Duran sürdürecek. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler İşletme Fakültesi’nde tamamlayan Duran, İngiltere’deki Gloucestershire Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2019 yılında Citroën Türkiye’de Satış Bölge Müdürü olarak çalışmaya başlayan Duran, 1 Şubat 2025 tarihinden bu yana Citroën Marka Direktörlüğünü yürütüyor.

 

Hüseyin Şahin- Satış Sonrası ve Yedek Parça Direktörü

2015 yılından bu yana FIAT markasının direktörlüğünü yürüten Altan Aytaç ise görevine devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Koç Üniversitesi’nde MBA yüksek lisans programını tamamlayan Altan Aytaç,

çalışma hayatına Tofaş’ta başladı. Aytaç sırasıyla CBU Lojistik Departman Müdürü, Ticari Projeler Koordinatörlüğü, FIAT Marka Müdürlüğü ve Alfa Romeo ve Lancia markalarının direktörlüğünü üstlendi. 2008 yılında Tedarik Zinciri Direktörlüğü’ne atanan Aytaç, FIAT Marka Direktörlüğü görevinden önce; Satış Sonrası ve Yedek Parça Direktörü olarak görev yapmıştı.

Yiğit Yantaç- Opel Direktörü

 

Opel Marka Direktörlüğü görevini Yiğit Yantaç sürdürecek. Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan ve 2020 yılından bu yana Stellantis çatısı altında farklı görevler alan Yantaç, 2023 yılından bu yana Opel Marka Direktörlüğü görevini yürütüyor.

Peugeot Marka Direktörlüğünü ise Gupse Kaplan devam ettirecek. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Nice Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü’nde yüksek lisans yapan Kaplan, 2024 yılında atandığı görevini sürdürecek.

Gupse Kaplan- Peugeot Direktörü

Yeni organizasyon yapısında; Filo ve 2.El Satış Direktörü olarak Mahmut Karacan görev yapacak. Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan ve 1995 yılında başladığı çalışma hayatında otomotiv sektöründe farklı kademelerde yöneticilik yapan Mahmut Karacan, 2013- 2015 yılları arasında Alfa Romeo, Jeep® ve Lancia Marka Direktörlüğü görevini yürüttü. 2015 yılında FIAT Satış Direktörlüğünü üstlenen Karacan, yeni yapılanma ile Filo ve 2.El Satış Direktörlüğünü yürütecek.

 

Bora Duran- Citroën Direktörü

Mahmut Karacan- Filo ve 2.El Satış Direktörü

Tofaş’ta 2015 yılından bu yana Satış Sonrası ve Yedek Parça Direktörü rolünü üstlenen Hüseyin Şahin ise yeni markalarla birlikte büyüyen görevini CEO Cengiz Eroldu’ya bağlı olarak sürdürecek. Uludağ Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan ve otomotiv sektöründe uzun yıllardır üst yönetici olarak görev alan Hüseyin Şahin 2011-2015 yılları arasında Tofaş’taki Satış Direktörlüğü görevinin ardından, Satış Sonrası ve Yedek Parça Direktörü olarak atanmıştı.

 

 

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Togg T10X elektrikli araç ve C-SUV segmentinde zirveyi sevgi

Tüm Türkiye’de toplam 60 bin 1 T10X’i kullanıcılarla buluşturan Togg, 2025 yılı ilk 4 ayında hem elektrikli araç hem de C-SUV segmentinde zirveye yerleşti.

Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg, T10X modeliyle 2025 yılında da başarılı performansını sürdürüyor. 3.537 adedi nisan ayında olmak üzere ilk 4 ayda 10.325 satış adedine ulaşan T10X, içten yanmalı araçların da yer aldığı C-SUV segmentinde %10,1 pazar payıyla liderliğini sürdürdü.

Her geçen gün daha fazla kullanıcıyla buluşan T10X, elektrikli araç pazarında da rakiplerini geride bıraktı. T10X, yılın ilk 4 ayında %24,4 pazar payıyla açık ara birinciliği elde etti. T10X bütün segmentler ve gövde tipleri içinde de %3,3 pazar payı ile en çok satılan 5’inci model olurken, Togg da bütün kategoriler içinde en çok satılan 11’inci marka olma başarısını gösterdi.

Nisan ayında da ilk sırada

Türkiye’de nisan ayında toplam otomobil pazarı 85.411 adet olarak gerçekleşirken, T10X 3.537 satışla %4.1 pazar payı elde etti. Nisan ayında elektrikli araçlar 13.191 adetlik satış rakamına ulaşırken, T10X %26,8’lik payla ilk sırada yer aldı.

Continue Reading

Otomotiv

Renault’un Yeni Oyuncusu: BOREAL

Renault Boreal, Avrupa dışındaki 70’ten fazla pazar için tasarlandı. İlk olarak Latin Amerika’da satışa sunulacak model, ilerleyen dönemde farklı ülkelerde de kullanıcılarla buluşacak.

Yeni Boreal, Renault’nun uluslararası pazarda ürün gamını üst segmente taşıma hedefini yansıtıyor. Boreal ismi, keşif ruhunu temsil edecek şekilde Fransızcadan ilham alınarak oluşturuldu.

Renault Boreal, teknolojiyi, konforu ve sürüş keyfini bir araya getiren yapısıyla dikkat çekiyor. Modelin dünya lansmanı önümüzdeki aylarda Brezilya’da gerçekleştirilecek.

Continue Reading

Popüler