Connect with us

Elektrikli Araçlar

Karsan Otonom e-ATAK ile İsviçre de Sürücüsüz Toplu Ulaşıma Geçiyor!

Başta Avrupa olmak üzere dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, sektörde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. ADASTEC iş birliği ile geliştirilen, dünyanın ilk, planlanmış bir rota üzerinde Seviye-4 sürücüsüz aracı olan Karsan Otonom e-ATAK; ABD, Norveç, Romanya, Hollanda, Türkiye, Fransa ve Finlandiya’nın ardından şimdi de İsviçre’de konforlu ve çevreci ulaşım dönemini başlatıyor.

İsviçre’nin Arbon tarihi şehir merkezi ile yeni yerleşim alanı Saurer Werk 2 bölgesi arasında 2,2 kilometrelik güzergâhta 8 duraklı bir rotada saatte 30 kilometre hızla hizmet verecek olan Otonom e-ATAK, ülkenin ilk otonom otobüsü olacak. Avrupa’da ilk kez şehir içinde otonom şekilde toplu taşıma hizmeti veren  Otonom e-ATAK’ın aynı zamanda tünelden geçen ilk sürücüsüz araç olarak önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Aracımız, İsviçre’nin Arbon şehrinin dar sokaklarına uygun kompakt yapısıyla, tarihi  dokuyu bozmadan, yolcularına konforlu ve çevreci bir otonom yolculuk deneyimi vadediyor.

2.2 kilometrelik bir toplu taşıma güzergahında, otonom sürüş modunda yolcu taşıma hizmeti sunacak olan Otonom e-ATAK ile İsviçre’nin de sürücüsüz toplu taşımaya geçişinde öncü rol üstlenmekten gurur duyuyoruz. Daha önce Jest aracımızla adım attığımız İsviçre pazarında, ağustos ve eylül aylarında ülkenin en büyük operatörlerinden birine teslim edeceğimiz 23 adet elektrikli aracımızla bu pazardaki varlığımızı daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” dedi. ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise bu başarının Karsan ile paylaştıkları ortak vizyonun sonucu olduğunu söyleyerek “Stavanger’de gerçekleştirdiğimiz operasyon ile Avrupa’da bir ilki gerçekleştirdik, ABD’de ise Michigan State Üniversitesi’nde Amerika’nın ilk otonom otobüsünü devreye aldık. Bu projeler, sadece toplu taşıma sistemlerini otomatikleştirmekle kalmadı; aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attık. Bu güçlü iş birliği ile toplu taşımada inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Dünyada, toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi modelleri ve üstün hizmet anlayışıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Dünya genelindeki varlığını her geçen gün daha da artıran Karsan, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin ilk tercihi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda dünyanın ilk,

planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen Seviye-4 toplu ulaşım aracı Otonom e-ATAK, özellikle tarihi dokusunu korumayı başaran eski yerleşim yerlerinin ilk tercihi olmayı sürdürüyor.

Karsan 8 ülkede toplu taşımayı otonoma dönüştürüyor!

Karsan Otonom e-ATAK ABD’de Michigan State University kampüsünde 1.5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyarak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Norveç’in Stavanger şehrinde ise 2022’den bu yana açık trafikte biletli yolcu yaşıyan Otonom e-ATAK, var olan güzergahını bu sene başında tünel içeren bir rota ile genişleterek, tünelden geçen ilk otonom araç olarak zorlu bir sınavı daha başarı ile vermişti. ABD, Norveç, Fransa, Romanya, Türkiye’den sonra son olarak Finlandiya’da çalışmaya başlayan Otonom e-ATAK ile 7 farklı noktada otonom projelerini devreye alan Karsan, 80 bin kilometre otonom sürüş deneyimi elde ederken, 30 binin üzerinde yolcu taşıdı. Bunlara ek olarak, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde havalimanı otonom projesine de imza atan Karsan, 2024 yılı sonunda teslim edeceği 2 adet Otonom e-ATAK’la, dünyada ilk kez havalimanı transferini otonom bir araçla gerçekleştiren marka olacak.

Bu başarılı projelere bir yenisini daha ekleyen Karsan, Otonom e-ATAK’ı şimdi de İsviçre’de yollara çıkarmaya hazırlanıyor. İsviçre’nin tarihi şehirlerinden Arbon’da hizmet verecek olan ve ülkenin ilk sürücüsüz otobüsü olacak Otonom e-ATAK, TGA’nın SCCL (Self Controlled City Liner) projesi kapsamında satın alındı ve aralık ayında Karsan tarafından şehre teslim edilecek. Ocak 2025 itibarıyla da Arbon’un toplu ulaşım operatörü Eurobus Ostschweiz AG bünyesinde yolcu taşımaya başlayacak.

Karsan’ın “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonuyla yenilikçi  adımlar atmayı sürdürdüğünü söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa başta olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarımızla dönüştürmeye devam ediyoruz. Ana hedef pazarlarımızın dışında yaptığımız çalışmalarla Japonya’dan ABD’ye kadar çok geniş bir coğrafyada tasarımından üretimine, satış pazarlamasından satış sonrasına kadar kendi markamızla hizmet veriyoruz” dedi. Avrupa’da şehir içinde, açık trafikte otonom şekilde toplu taşıma hizmeti veren araç olan Otonom e-ATAK’ın aynı zamanda Avrupa’da tünelden geçen ilk sürücüsüz araç olarak önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Okan Baş, “Aracımız, İsviçre’nin Arbon şehrinin dar sokaklarına uygun kompakt yapısıyla, tarihi dokuyu bozmadan, yolcularına konforlu ve çevreci bir otonom yolculuk deneyimi vadediyor. 2.2 kilometrelik bir toplu taşıma güzergahında, otonom sürüş modunda yolcu taşıma hizmeti sunacak olan Otonom e-ATAK ile İsviçre’nin de sürücüsüz toplu taşımaya geçişinde öncü rol üstlenmekten gurur duyuyoruz. Daha önce Jest aracımızla adım attığımız İsviçre pazarında, ağustos ve eylül aylarında ülkenin en büyük operatörlerinden birine teslim edeceğimiz 23 adet elektrikli e-ATAK aracımızla bu pazardaki varlığımızı daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise “ADASTEC olarak, Karsan ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle global çapta büyümeye devam ediyoruz. Stavanger’de gerçekleştirdiğimiz operasyon ile Avrupa’da bir ilki gerçekleştirdik, ABD’de ise Michigan State Üniversitesi’nde Amerika’nın ilk otonom otobüsünü devreye aldık. Bu projeler, sadece toplu taşıma sistemlerini otomatikleştirmekle kalmadı; aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attık. Birçok Avrupa şehrinde hizmet vermeye devam ediyoruz, şimdi de Arbon’da toplu taşımayı daha erişilebilir ve verimli hale getiriyoruz. Bu başarılar, Karsan ile paylaştığımız ortak vizyonun bir sonucu. Projeye katkılarından dolayı proje sahibi TGA’ya ve operatör olan Eurobus’a da teşekkür ediyorum. Bu güçlü iş birliği ile toplu taşımada inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyoruz ve her geçen gün daha fazla topluluğa global çözümler sunarak yerel faydalar sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Yüksek Teknoloji İle Sürücüsüz Ulaşımın Geleceği!

Karsan Otonom e-ATAK’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme kapasitesi sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-ATAK’ın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye-4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 40 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elektrikli Araçlar

Çinli BYD şarj süresini 5 dakikaya indirdi

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, benzinli araçların yakıt alması kadar kısa bir sürede elektrikli araçları tamamen şarj edebilen ultra hızlı şarj sistemi geliştirdi.

Türkiye’de fabrika kurma planları yapan Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, elektrikli araçları için 1000 voltluk yeni bir hızlı şarj teknolojisini tanıttı. Yeni şarj sistemi ile elektrikli araçlar 5 dakikalık şarj ile 400 kilometre yol alabiliyor.

Şirketin geliştirdiği yeni şarj sistemi ile benzinli araçların yakıt alması kadar kısa bir sürede elektrikli araçlar tamamen şarj edilebiliyor. BYD, bu yeni hızlı şarj teknolojisini gelecekteki elektrikli araç modellerine entegre etmeyi planlıyor.

BYD HİSSELERİNDE SERT YÜKSELİŞ

5 dakikalık şarj ile 400 kilometre menzil sunabilen yeni elektrikli araçlarını tanıtan BYD’nin hisselerinde sert bir yükseliş yaşandı. Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri %6’ya kadar yükselen BYD’nin piyasa değeri yaklaşık 162 milyar dolara ulaştı. Bu rakam Ford, General Motors ve Volkswagen’in toplam piyasa değerini geride bıraktı.

Continue Reading

Elektrikli Araçlar

Rakun yeni elektrikli motosikletini sergiledi

Enerji Günlüğü – Rakun, saatte maksimum 90 kilometre hıza çıkabilen, 150 kilometre menzilli ve yerlilik oranı en yüksek elektrikli motosiklet geliştirdi.

Actio Mobilite çatısı altında faaliyet gösteren Rakun, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli motosikleti olarak nitelendirdiği Rakun City’nin prototipini İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Motobike 2025 İstanbul’da sergiledi.
Rakun City, maksimum saatte 90 kilometre hıza çıkabilecek. Motosikletin 4,5 kW nominal motor gücünde değiştirilebilir iki bataryası, sürücülere 150 kilometre menzil sunacak. Araç, yılın son çeyreğinde seri üretime girecek.

EKONOMİK VE ÇEVRECİ

Düşük kullanım maliyetine sahip, çevreci, güçlü ve sağlam yapısı ile öne çıkacak olan ikinci nesil Rakun City, yerlilik oranı en yüksek elektrikli motosiklet konumunda. Muadillerine göre daha ulaşılabilir fiyatta olacak olan Rakun City, Türkiye’de şehir içinde hem ulaşım hem de iş amaçlı kullanılabilecek.

Continue Reading

Elektrikli Araçlar

Sompo Sigorta ve BYD iş birliğiyle elektrikli araç sahiplerine özel kasko çözümleri

Yeni nesil sigortacılık anlayışıyla ürün ve hizmetlerini geliştirmeye devam eden Sompo Sigorta, lider elektrikli otomobil üreticisi BYD ile iş birliği yaparak BYD sahiplerine özel ayrıcalıklar sunan Markalı Kasko ürününü hayata geçirdi.

Sigorta sektöründe yenilikçi çözümleriyle öne çıkan Sompo Sigorta, BYD Türkiye ile önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu anlaşma kapsamında, Sompo Sigorta’nın kasko alanındaki uzmanlığı ile BYD’nin elektrikli araç sektöründeki güçlü konumunu bir araya getiren Markalı Kasko ürünü hayata geçirildi. BYD sahiplerine geniş kapsamlı teminatlar ve özel avantajlar sunan Markalı Kasko, standart kasko teminatlarına ek, özel ayrıcalıklar da sağlıyor.

Markalı Kasko kapsamında, BYD yetkili servislerinde yalnızca orijinal yedek parçalar kullanılarak ve araçların orijinalliği korunarak onarım sağlanıyor. Poliçe sahipleri küçük çaplı hasarlar için BYD mini onarım hizmetlerinden yararlanabiliyorken, anahtar kaybı durumunda ise müşterilere limit sınırı olmadan destek sunuluyor. Kullanıcı konforunu ön planda tutan bu ürün, isteğe bağlı olarak sınırsız üst segment ikame araç temini imkânı da sağlıyor. Elektrikli araçların en kritik bileşeni olan bataryalar, aracın garanti süresi boyunca muafiyetsiz olarak koruma altına alınırken, şarj kablosu ve adaptör hasarları ya da çalınma durumlarına karşı kapsamlı teminat sunuluyor. Ayrıca, bataryanın tamamen bitmesi durumunda aracın en yakın şarj istasyonuna ücretsiz olarak çekilmesini de kapsayan Markalı Kasko, sunduğu ayrıcalıklarla elektrikli araç kullanıcılarına maksimum güvence ve konfor sağlamayı amaçlıyor.

Elektrikli araç kullanıcıları için kapsamlı çözümler

Dünyada hızla artan elektrikli araç kullanımı, sigorta sektöründe de bu araçların özel ihtiyaçlarını kapsayan çözümler geliştirmeyi zorunlu kılıyor. Markalı Kasko, bataryadan şarj ekipmanlarına kadar elektrikli araçların en kritik bileşenlerini güvence altına alarak kullanıcılara konforlu ve güvenli bir deneyim sunuyor. Elektrikli araç sahiplerinin ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan geniş kapsamlı teminatlarıyla öne çıkan Markalı Kasko, sunduğu sigorta çözümleriyle güvenilir bir koruma sağlıyor. Sompo Sigorta, yenilikçi hizmet anlayışı ile her zaman olduğu gibi Markalı Kasko ürünüyle de müşterilerinin güvenini en üst seviyede tutmayı ve sektörde öncü adımlar atmayı sürdürüyor.

Continue Reading

Popüler