Connect with us

Otomotiv

48V HİBRİT TEKNOLOJİLİ PEUGEOT 3008 VE 5008 TÜRKİYE’DE!

48V HİBRİT TEKNOLOJİLİ PEUGEOT 3008 VE 5008 TÜRKİYE’DE!

 

PEUGEOT’nun SUV segmentindeki lider modelleri 3008 ve 5008, yeni 48V hibrit teknolojili versiyonlarıyla Türkiye’de satışa sunuldu. Ekim ayından itibaren showroomlardaki yerlerini alan PEUGEOT 3008 GT 1.2 HYBRID 136 HP e-DCS6’nın başlangıç fiyatı 2.196.000 TL olarak belirlenirken, PEUGEOT 5008 GT 1.2 HYBRID 136 HP e-DCS6’nın fiyatı ise 2.426.500 TL’den başlıyor. Sadece GT donanımıyla satışa sunulan 3008 ve 5008’in 48V hibrit teknolojili versiyonları, dizel motora sahip GT donanımlarıyla eş donanımlara sahipler. İlk defa 3008 ve 5008’de sunulan yeni nesil 136 HP’lik PureTech benzinli motor, elektromotor ve yeni e-DCS6 şanzımanı barındıran yeni hibrit teknolojisi ile daha fazla sürüş keyfi ve daha düşük tüketime odaklanılıyor. PEUGEOT 3008 ve 5008, hibrit motoru sayesinde, şehir içi sürüşlerinde, sürüş süresinin yarısından fazlasını 0 emisyonlu elektrik modunda da geçirebiliyor.

 

Özgün tasarımları, yenilikçi teknolojileri ve üstün sürüş özellikleriyle birbirinden “Göz Alıcı” modelleri yollarla buluşturan PEUGEOT; C-SUV segmentinde dengeleri değiştiren 3008 ve D-SUV segmentinde 7 kişilik seyahat alışkanlıklarını belirleyen 5008 modellerinde yeni 48V hibrit teknolojisini Türkiye’de satışa sunmaya başladı. Her iki model ülkemizde sadece en kapsamlı GT donanım paketiyle satışa sunulurken, sportif tasarım, dinamik unsurlarla destekleniyor. Ekim ayından itibaren showroomlardaki yerlerini alan PEUGEOT 3008 GT 1.2 HYBRID 136 HP e-DCS6’nın başlangıç fiyatı 2.196.000 TL olarak belirlenirken, PEUGEOT 5008 GT 1.2 HYBRID 136 HP e-DCS6’nın fiyatı ise 2.426.500 TL olarak belirlendi.

 

Stellantis tarafından tasarlanan ve yakın dönemde pek çok modelde kullanılmaya başlanması beklenen yeni hibrit sistemi de içeren yeni elektrikli çözümler ilk olarak, Sochaux Fabrikası’nda üretilen PEUGEOT 3008 ve 5008’de sunuluyor. PEUGEOT 48V HYBRID sistemi, yeni nesil 136 HP PureTech benzinli motor, bir elektromotor ve yeni, 6 ileri yağ soğutmalı çift kavramalı elektrikli bir şanzımandan oluşuyor. Sürüş sırasında şarj olan bataryasıyla bu teknoloji, düşük motor devirlerinde ekstra tork sağlıyor ve yakıt tüketimini yüzde 15’e kadar azaltıyor (3008’de 126 gr CO2/km’den itibaren ve 5008’de 128 gr CO2/km’den itibaren). Böylece hibrit sistemle donatılan C-SUV segmentinde, şehir içi sürüşlerinde, sürüş süresinin yarısından fazlası 0 emisyonlu elektrik modunda geçirebiliyor.

 

Kolay ve Çevreci Kullanım

 

Yeni teknolojide sürücü, PEUGEOT i-Cockpit® dijital gösterge üzerinden sürüş sırasında enerji geçişlerini (ECO-POWER-CHARGE) görebiliyor. Günlük sürüşte, içten yanmalı ve elektromotorlar, enerji tüketimini optimize etmek için birlikte veya ayrı ayrı çalışıyor. Anlık hızlanma sırasında elektromotor, düşük devirlerde benzinli motora ek tork sağlıyor. Yavaşlama sırasında benzinli motor stop ediyor ve elektromotor, 48V bataryayı şarj etmek için bir jeneratör olarak çalışıyor. Araç, şehir içindeki kısa mesafelerde ve manevra yaparken sadece %100 elektrikli motor ile hareket ediyor.

 

Somut Faydalar

 

Yeni teknoloji ile yüzde 15’e kadar daha düşük yakıt tüketimi, 3008’de 126 gr CO2/km ve 5008’de 128 gr CO2/km salınım verilerine ulaşılabiliyor. Söz konusu hibrit motor seçeneğine sahip C segmentindeki bir SUV, benzer özelliklere sahip, elektrikli olmayan bir benzinli motorla karşılaştırıldığında, yaklaşık 1.0 lt/100 km’ye varan (WLTP birleşik tüketim) ortalama yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf, temel olarak şehir içinde 2.5 lt/100 km’ye varan ve yolda 0.7 lt/100 km’ye varan avantaj sağlarken otoyol tüketimleri aynı kalıyor. Bu performans, 3008 ve 5008 modellerinin CO2 emisyonlarında (WLTP döngüsüne göre) ortalama 20 gr/km’lik bir azalma anlamına geliyor. Hibrit sistem, bataryanın şarjı uygun olduğunda tamamen elektrikli sürüşü, manevra yapmayı (Örneğin park etme) ve düşük hızda ilerlemeyi mümkün kılıyor. Hibrit teknolojisi ile şehir içi sürüşlerinde sürüş süresinin yarısından fazlasını 0 emisyon ve %100 elektrikli sürüş imkanı sağlıyor. Daha yüksek hızlarda (145 km/s’ye kadar), sürücü sabit bir hızda ayağını gaz pedalından çektiğinde veya yavaşlarken içten yanmalı motor stop ediyor. Sürücünün düşük devirlerdeki hızlanma isteklerinde, elektromotor, turbonun tepki süresini telafi eden ek bir tork sağlıyor. Bu, vites küçültmenin de önüne geçiyor ve daha fazla sürüş konforu ile dinamizm sağlıyor.

 

48V Hibrit Teknolojisi Ana Bileşenleri

 

PEUGEOT 3008 ve 5008’in yeni motoru oluşturan tüm parçalar, sürücü koltuğunun altına bulunan 48V bataryaya ek olarak kaputun altında yer alıyor.

 

1.2 litre PureTech benzinli motor

Elektrikli dönüşümü için optimize edilen yeni nesil Hibrit 1.2 litrelik PureTech benzinli motorun teknik özellikleri:

  • 1199 cc’lik 3 silindirli
  • 5500 d/d’de 136 HP (100 kW) güç
  • 1750 d/d’de 230 Nm tork
  • Gelişmiş motor performansı için değişken geometrili turbo beslemesi
  • Düşük bakım maliyetleri için eksantrik zinciri
  • Daha iyi termal yanma verimliliği için Miller Çevrim Döngüsü
  • Euro 6.e standardı

 

e-DCS6 çift kavramalı şanzıman

PEUGEOT 48V HYBRID motor için özel olarak tasarlanan, yeni, elektrikli 6 ileri, yağ soğutmalı çift kavramalı şanzımanı içeriyor. Şanzıman aynı zamanda elektromotoru, invertörü ve sürüş performansını iyileştirmek üzere otomobilin güç ve tüketimini optimize eden Elektronik Kumanda Ünitesini de barındırıyor..

 

e-Motor

Şanzımana entegre, sabit mıknatıslı senkron elektromotor, 21 kW (28 HP) maksimum güç ve 55 Nm maksimum tork sunuyor. Düşük tork gereksinimlerinde aracın tamamen elektrikle ilerlemesini sağlıyor ve içten yanmalı motorun tüketimini azaltmaya yardımcı oluyor. Motor, yavaşlama anında, hibrit sistemin 48V bataryasını şarj etmek için bir jeneratör görevi görüyor. Aynı zamanda, kayışlı marş yardımıyla içten yanmalı motor için çalıştırıyor.

 

Kayışlı Marş

48V ile çalışan bu marş, içten yanmalı motorun kayış ile yeniden çalıştırılmasını sağlıyor. Bu sayede hızlı ve yumuşak bir marş sağlanıyor.

 

48V Hibrit Batarya

48V Lityum-İyon batarya, 898 Wsa brüt kapasiteye ve 432 Wsa kullanılabilir kapasiteye sahip. Araç ömrü boyunca aynı performans seviyesini korumak için tasarlanan bataryalar, 8 yıl/160.000 km garanti ile sunuluyor. 48V batarya, sol ön koltuğun altında yer alıyor. Bu kurulum, arka koltuk kurulumuna göre birçok avantaj sağlıyor:

  • Kabin içinde daha fazla alan,
  • Bagajda daha fazla hacim,
  • Kabloların uzunluğuna bağlı enerji kayıpları optimize ediliyor,
  • Dengeli ağırlık dağılımı (Aracın merkezindeki batarya) sayesinde üstün sürüş keyfi sunuluyor.

 

İki Farklı Elektrik Tesisatı

PEUGEOT 3008 ve 5008 iki farklı elektrik tesisatını bünyesinde barındırıyor. Araç donanımlarını beslemek için düşük voltajlı 12V tesisat ve hibrit sistemi beslemek için yüksek voltajlı 48V tesisat kullanılıyor. Elektrik sadece 48V e-motor tarafından üretiliyor. Üretilen elektriği aracın 12V tesisatına aktarmak için bir DC voltaj dönüştürücü devreye giriyor.

 

Özel Donanım

Mevcut GT donanımlarıyla aynı ekipmanı kapsayan yeni hibrit motorla donatılan PEUGEOT 3008 ve 5008’de bunlara ek olarak dijital gösterge panelinde özel bir kadrana yer veriliyor. Dijital gösterge, tamamen elektrikli sürüşü (Mavi Hız Göstergesi), sistemdeki enerji akışını, batarya şarj seviyesini, sağda yer alan kadran üzerinden enerji geçişlerini (ECO-POWER-CHARGE) ve elektrik motoruyla kat edilen mesafenin yüzdesini her an veya yolculuğun sonunda gösteriyor. Bu modeller ayrıca, aracın yaklaştığını, yaya ve bisikletlilere hissettirmek için 30 km/s hıza kadar dışarıda ses çıkaran bir AVAS (Akustik Araç Uyarı Sistemi) ile birlikte sunulucak.

 

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elektrikli Otomobiller

Huawei lüks elektrikli sedan otomobil geliştirdi

Çinli teknoloji şirketi Huawei, geliştirdiği lüks elektrikli sedan otomobili Stelato S9’u iki farklı versiyonla Çin’de satışa sundu.

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, SAIC ile işbirliği içinde geliştirdiği lüks elektrikli sedan otomobili Stelato S9’u Çin’de satışa sundu. Araç, “S9 Max” ve “S9 Ultra” olmak üzere iki farklı versiyonla piyasaya sürüldü.
Aracın tek şarjla sunduğu menzilin seçilen versiyona göre 721 veya 816 kilometre olduğu belirtildi.

Stelato S9’un bilgi-eğlence sistemi, Huawei tarafından geliştirilen HarmonyOS işletim sistemini kullanıyor. Araç ayrıca, sürüş güvenliğini artırmak için şirketin gelişmiş sürüş destek sistemleriyle donatılıyor.

Continue Reading

Otomotiv

Türkiye’de otomotiv yatırımı için imzaya yakın ikinci firma ortaya çıktı: Chery

Çinli BYD’den sonra otomotivde doğrudan yatırım imzasına en yakın adayın Chery olduğu belirtiliyor. Yetkililer Chery’nin Türkiye’de planladığı yatırım sürecinde ciddi ilerleme kaydettiğini ancak fabrikanın kurulacağı yer seçimi ve Chery’in içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talebinde bulunmasının görüşmelerin uzamasına neden olduğu iddia ediliyor.

Çinli elektrikli otomotiv üreticisi BYD’nin 1 milyar dolarlık yatırım kararının ardından gözler masadaki diğer yatırımcılara çevrildi.

CNBC-e’den Emre Eser’in yetkililerden edindiği bilgilere göre şu an imzaya en yakın ikinci yabancı yatırımcı bir diğer Çinli otomotiv devi Chery.

Cherry ile görüşmeler sürüyor

Hem Türkiye pazarındaki güçlü büyümesini sürdürmek hem de Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer yakın pazarlara daha fazla ihracat yapmak isteyen Chery, yatırım için Ankara ile görüşmelerini sürdürüyor.

Ancak fabrikanın kurulacağı yer seçimi ve Chery’in içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talebinde bulunması görüşmelerin uzamasına neden oluyor. Türkiye; hibrit, elektrikli araçlar, batarya teknolojileri ve yeşil yatırımlar konusunda verilecek teşviklerin esnetilemeyeceğini belirtiyor.

Fabrika için düşünülen iller: Samsun ve Manisa

Chery’nin Türkiye’de kurmayı düşündüğü fabrika için şimdiye kadar Samsun ve Manisa alternatiflerini değerlendirdiği belirtiliyor. Sürecin eylül ayı ile birlikte daha da netlik kazanacağı öngörülüyor.

Çinli MG de sırada mı?

Chery’den sonra yatırıma en yakın başka bir otomotiv üreticisinin de yine bir Çinli olan MG olduğu söyleniyor.

Ayrıca güneş ve rüzgar enerjisinde de Çinlilerin yatırım görüşmelerini sürdürdüğü dile getiriliyor.

Çinli markaların Türkiye pazarındaki yükselişi aydan aya devam ediyor. Son olarak Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) temmuz ayı verilerine göre Chery otomobil satışlarında Volkswagen (7 bin 152) ve Fiat’ın (6 bin 706) ardından 6 bin 638 adet ile üçüncü sırada yer alıyor. Aynı listede Renault 6 bin 402 adet ile dördüncü Toyota ise 4 bin151 adetle beşinci sırada bulunuyor.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Tesla Çin’de rakibi BYD’ye karşı kan kaybediyor

ABDli elektrikli araç üreticisi Tesla Nisan ayında 62 bin167 adet Çin’de üretilmiş araç satışı gerçekleştirdi. Çinli rakibi BYD’nin satışları ise 312 bin 48 adet oldu.Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Çin üretimi araç satışı Nisan’da bir önceki yıla göre yüzde 18 azaldı.

Çin Binek Araç Birliği verilerine göre, elektrikli araç üreticisi Tesla, 2024 yılı Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla %18 azalışla 62 bin 167 adet Çin’de üretilmiş araç satışı gerçekleştirdi.

Çin’de üretilmiş Model 3 ve Model Y araçlarının teslimat rakamlarında, Mart ayına kıyasla %30,2 azalış görüldü.

BYD’NİN SATIŞLARI %49 ARTTI

Şirketin Çinli rakibi BYD geçen yılın aynı ayına kıyasla %48,97 artışla 312,048 adet araç satışı gerçekleştirdi.

Continue Reading

Popüler