Otomotiv
A’dan Z’ye Volkswagen Caddy’nin 40 Yıllık Serüveni
Volkswagen Caddy, Türkiye’de olduğu kadar diğer ülkelerde çok sevilen bir HTA ama artık bir MPV olma yolunda ilerliyor. Peki bu Caddy efsanesi nasıl doğdu, nasıl gelişti ve nasıl hayatımıza bu kadar girdi.
Ekonomikoto.com, son 40 yıldır tüm dünyada büyük ve küçük aileler ve işletmeler için mükemmel bir yoldaş olan Volkswagen Caddy’nin beş neslininin kısa hikayelerini derledi…
Beşinci neslini yakın zamanda duyuran Caddy, ileri teknoloji, her zamankinden daha fazla güvenlik sistemi ile en mükemmel Volkswagen Caddy olma özelliğini taşıyor.
Yeni modeli kutlamak için Volkswagen Ticari Araçlar, Caddy’nin Kuzey Amerika’dan Polonya’ya Güney Afrika ve İspanya üzerinden seçkin mirasıyla bu tarihi yürüyüşü gerçekleştirdi.
Caddy 1: 1978-1992
Dünyadaki toplan satış adedi: 207.000
Caddy hikayesi 1978’de Tavşan olarak bilinen Pittsburgh, Pennsylvania yakınlarındaki Volkswagen Westmoreland Montaj Fabrikasında üretilen bir pick-up macerası olarak ABD’de başlıyor. Çok amaçlı araç 1982’de Avrupa’ya getirildi ve Saraybosna’da yeniden tasarlandı. Adı güncellenip Caddy olarak yeniden isimlendirildi.
1.83 metrelik etkileyici bir yük bölmesi ile müşteriler, cam takviyeli plastikten (GRP) yapılmış bir kargo yatağı sert üstünü seçerek, pick-up’ı küçük bir kentsel dağıtım kamyonuna dönüştürebiliyorlardı. Ayrıca 1980’lerde Caddy’yi kompakt bir kampçıya dönüştüren karavan tarzı eklenti birimleri de sunuldu.
Avrupa’da Mk1 Golf’e dayanan ilk Caddy’nin üretimi 1992’de sona erdi, ancak 2007 yılına kadar Uitenhage’daki Güney Afrika fabrikasında üretilmeye devam edildi. Dünya çapında ilk nesil Caddy’nin 207.000’den fazlası üretildi.
Caddy 2: 1995-2003
Dünya çapında toplam satışlar: 520.000 (SEAT Inca / Škoda Felicia dahil)
İkinci Caddy 1995’te çıkış yaptı. Platformu SEAT Ibiza ve Volkswagen Polo’ya dayanıyordu. SEAT İnka ile eşleştirildi ve aynı üretim hattında Barselona yakınlarındaki Martorell fabrikasında üretilmeye başlandı. Orijinalin sert dönüşüm başarısının ardından, Caddy 2 panel van ve yüksek tavanlı olarak tasarlandı. Hususi kullanım ve hafif ticaretleri ile ve paket servisçilerine kadar herkes için ideal bir tasarıma sahipti.
Volkswagen, Caddy 2’yi yalnızca kanatlı kapılar ve 2,9 m 3’lük bir yük kapasitesi ile sundu . 1995 yılında ‘Vantasy’ konsept aracıyla Volkswagen, sonraki Caddy kampçılarının ilk kavramsal zevkini açıkladı. 1996’da Caddy pick-up’ı başlattı, Škoda Felicia’nın kardeş aracı olarak Çek Cumhuriyeti’nde üretildi. 1997’de daha sonraki kompakt MPV’lerin öncüsü olan Caddy Ailesi’ni izledi.
Üretime son verildiğinde, yaklaşık 520.000 sürücü ikinci nesil bir Caddy veya neredeyse aynı SEAT Inca veya Škoda Felicia modelini tercih edilmişti.
Caddy 3: 2003-2014
Dünya çapında toplam satışlar: 1.6 milyon
Üçüncü nesil Caddy, Mk5 Golf ve orijinal Touran’ın platformuna dayanarak 2003 yılında başlatıldığında tamamen yeni bir modeldi. Üretimi Polonya’nın Poznan’daki mevcut tesisine taşındı. 3.2m 3’lük bir kargo bölmesine sahip olan Caddy, ilk kez arka kanat kapıları veya büyük bir bagaj kapağı seçeneğine sahipti.
Caddy, bir panelvan, kamyonet , genç aileler için ideal, esnek yedi koltuklu konfigürasyona sahip kompakt bir MPV’ye dönüştü. Caddy Tramper, 2005 yılında – ilk kompakt karavan ile takip ederken, Caddy Maxi 2007’den geldi. 4,41m’den 4,88m’ye kadar uzatılmış uzunluğu ile daha büyük yük kapasitesine sahipti.
Caddy 3 satış rakamları 856.000’in üzerinde 2003-2010 arasında yükseldi. Bu başarı ile yeni bir tasarım ve en son teknolojiyi içeren büyük bir model güncellemesi geldi. Tüm versiyonlar artık ESC ile donatılmış olarak gelirken, isteğe bağlı 4MOTION dört tekerlekten çekiş kendi sınıfında bir ilkti. 2013 yılında Cross Caddy, sağlam dış panelleri ve dört tekerlekten çekişli kompakt bir MPV / SUV crossover olarak piyasaya sürüldü.
Üçüncü nesil Caddy, halefi için 2015 yılında yol aldığında, 11 yılda 1,6 milyonun üzerinde toplam satış elde etti.
Caddy 4: 2015-2020
Dünya çapında toplam satışlar: 722,000
Volkswagen Ticari Araçlar, dördüncü nesli panel van, mülkler ve kompakt MPV seçenekleriyle ve eksiksiz müşteri çok yönlülüğü için iki, beş ve yedi koltuk konfigürasyonuyla başlattı. Dört tekerlekten çekişli Caddy Alltrack – Cross Caddy’nin halefi – Caddy Plajı’nın hemen ardından geldi.
Caddy 4, Şehir Acil Durum Frenlemesi, ACC Uyarlamalı Mesafe Kontrolü ve Sürücü Uyarısı dahil olmak üzere konfor ve güvenliği artıran sürücü destek sistemleri için büyük bir adımdı.
Mart 2018’de Volkswagen Ticari Araçlar, Polonya Poznań tesisinde üretilen Caddy 3 ve 4 modelleri için iki milyonluk çizgiyi aştı. 2019’un sonuna kadar, bunların 722.000’i Caddy 4 tarafından açıklandı.
Caddy 5: 2020-
En son Caddy, ABD’nin orijinal lansmanından bu yana 40 yıl ve üç milyon birim sonra Şubat 2020’de açıldı. Yenilikçi Caddy 5, teknoloji, bağlantı ve güvenlik alanlarında büyük bir yükseltmeye sahiptir ve baştan sona yepyeni bir platformda üretilmiştir. Seti Yük ve Maxi şeklinde yük alanı aralıklarında 3.3m den 3 4.0m için 3 – yeterli iki Euro palet için yana doğru yüklenir. Yeni ‘Innovision Cockpit’ akıllı telefon bağlantısı sağlarken, 19 sürücü yardım sisteminin altısı yeni.
Otomotiv Sektörü
Yeni G-Serisi: Zamansız lüks tasarım ve benzersiz performans
Benzersiz tasarımı üstün performansla buluşturan Yeni Mercedes-AMG G 63 ve G 450d şimdi yollara çıkmaya hazır.Zamanın ötesine geçen kendine özgü iç ve dış mekân tasarım konsepti Daha az yakıt tüketimi daha yüksek performans
Mercedes-Benz’in yenilenen G-Serisi, sahip olduğu elektrikli tahrik aksamı, modern sürüş destek sistemleri, daha yüksek konfor ve gelişmiş dijitalleşme ile performansını artırırken tüm arazi koşullarının üstesinden gelmek için tasarlandı. 1979 yılında temelleri atıldığından bu yana ikonik görüntüsünü koruyan G-Serisi, şimdi G 450d ve AMG G 63 motor seçenekleri ile Türkiye’de de satışa sunuluyor.
Yeni G-Serisi, arazi araçları segmentinde standartları belirliyor
Birçok farklı testler sonucu geliştirilen merdiven tipi şasi konseptine dayalı öncü arazi aracı, üç mekanik diferansiyel kilidi ve LOW RANGE arazi tipi devir düşürme fonksiyonları ile rijit arka aks ve bağımsız ön süspansiyon sisteminin yanında, yerden yüksekliği ve süspansiyon özelliği yeni G-Serisi’nin arazideki hakimiyetinin temelinde yatıyor. Ayrıca sahip olduğu bazı özellikler de onu birçok konuda rakipsiz konuma yükseltiyor.
- Azamide %100 tırmanma kapasitesi
- Aracın yerden yüksekliği: Asgari 229 mm (dizel) ve 241 mm (benzin)
- Azami geçilebilir su derinliği: 70 cm
- 35°’ye kadar yan eğimler üzerinden geçerken dengeli sürüş
- Yaklaşma ve uzaklaşma açıları: Önde 31° ve arkada 30° (römork bağlama demiri olmadan)
Yeni OFF-ROAD ekranı hem sürücü ekranında hem de merkezi medya ekranında arazide sürüşle ilgili verilere hakimiyet sunuyor.
Yeni G-Serisi şimdi daha çok yönlü
Yeni Mercedes-AMG G 63 yüksek performanslı arazi aracına ek olarak, yeni Mercedes-Benz G 450 d (kombine ağırlıklı enerji tüketimi: 10,0-8,7 l/100 km | kombine ağırlıklı karbon (CO₂) emisyonları: 261-227 g/km | CO2 sınıfı: G) [1] ile seçeneklerin kapsamı daha da genişletildi. Tüm motorlar artık tamamen elektrikli bir tahrik sistemine sahip. 48 volt mild hibrit motorlar, daha az yakıt tüketimiyle birlikte daha yüksek performans sunuyor.
Yeni G-Serisi, zamanın ötesine geçen ikonik görüntüsünü koruyor
Görünümünde yaklaşık 45 yıldır büyük bir değişiklik yapılmayan Mercedes-Benz G-Serisi’nin yeni modellerinin dış tasarımında da sadece küçük ölçekli değişiklikler yapıldı. Görünen değişiklikler arasında, daha önce kullanılan üç çıta yerine dört yatay çıta ile donatılan yeni radyatör ızgarası ve yeniden tasarlanan ön ve arka tamponlar bulunuyor.
Yeni G-Serisi modellerinde, optimize edilmiş aerodinamik yapıya sahip 18 inç hafif alaşım jantlar standart sunulurken, 18-20 inç arasında farklı jant seçenekleri de mevcut. Arazideki performansı artırmak amacıyla PROFESSIONAL Dış Tasarım Paketi sunuluyor. Bu paket, taş savar ızgaralar, geniş çamurluklar ve 18 inç arazi lastiklerini içeriyor. EXCLUSIVE Dış Tasarım Paketi ise gümüş krom radyatör ızgarası, 19 inç mat siyah hafif alaşım jantları ve paslanmaz çelikten arka yükleme eşiği korumasını kapsıyor. Sunulan stiller içinde AMG Tasarım Konsepti ise sportif bir görünüm vadediyor. Ek olarak yeni G-Serisi’nin iç mekân özelliklerinde, MBUX bilgi-eğlence sistemi, Burmester® 3D surround ses sistemi gibi özellikler sunuluyor.
Yeni Mercedes-AMG G 63 elektrikli çekiş sistemi, yeni süspansiyon sistemi, sportif AMG tasarımı ve performansıyla öne çıkıyor
Yeni Mercedes-AMG G 63 (kombine ağırlıklı enerji tüketimi: 15,7–14,7 l/100 km | kombine ağırlıklı karbon (CO₂) emisyonları: 358–335 g/km | CO2 sınıfı: G) güçlü çekiş sistemi, yeni AMG ACTIVE RIDE CONTROL süspansiyon sistemi ve ayırt edici tasarım özellikleriyle, performans arazi araçları arasındaki benzersiz konumunu korumaya devam ediyor.
Elektrik destekli, AMG 4,0 litre, V8 biturbo motor
Yeni Mercedes-AMG G 63 Serisi’nin AMG 4,0 litre V8 biturbo motoru 430 kW (585 hp) güç çıkışı ve 850 Nm maksimum tork üretiyor. 48 voltluk elektrik teknolojisiyle birlikte sunulan entegre marş jeneratörü (ISG) yeni bir özellik olarak,15 kW (20 hp) ilave güç ve 200 Nm tork sağlıyor. Yeni Mercedes-AMG G 63, 0-100 km/s hıza sadece 4,4 saniyede ulaşırken bu dinamik çekiş gücü, 220 km/s azami hıza kadar devam ediyor. Opsiyonel olarak sunulan AMG Performans Paketi’yle, 240 km/s azami hız ve 4,3 saniyede 0-100 km/s hızlanma sağlanabiliyor.
AMG ACTIVE RIDE CONTROL süspansiyon sistemi
Yeni Mercedes-AMG G 63, aktif, hidrolik dengeleme ve adaptif ayarlanabilir amortisör sistemiyle donatılan AMG ACTIVE RIDE CONTROL süspansiyon sistemi ile üstün sürüş deneyimi sunuyor. Sistem, ayrı bir opsiyonel donanım olarak veya AMG Arazi (Offroad) Paketi PRO ve AMG Performans Paketi kapsamında sunuluyor.
AMG Offroad PRO Paketi kapsamında, arazide sürüş için iki ek sürüş modu sunuluyor. ‘AMG Traction PRO’, yol yüzeyine bağlı olarak, tekerleklere frenleme ve tork kontrolü sağlıyor. Araç ‘Rock’ (Kayalık Zemin) ve ‘Sand’ (Kum Zemin) sürüş programlarında ise maksimum çekiş gücü sağlıyor.
Hızlı vites değiştirme: AMG SPEEDSHIFT TCT 9G şanzıman
Standart AMG SPEEDSHIFT TCT 9G şanzıman, dinamik vites değiştirme özelliğiyle sportif sürücülerin beğenisini kazanıyor. Seçilen sürüş programına bağlı olarak, sportif ve hızlı veya konforlu ve neredeyse hiç fark edilmeyen bir şekilde vites değiştirmeye olanak sağlıyor. 9 ileri otomatik şanzıman sayesinde, motor genellikle en uygun devir aralığında bulunuyor.
DYNAMIC SELECT kapsamında sunulan ‘Kaygan Zemin’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’ ve ‘Kişisel’ olmak üzere 5 yol sürüş programıyla, verimli, konforlu veya son derece sportif arasından seçim yapılabiliyor.
Benzersiz görünüme sahip iç mekân ve dış mekân tasarım konsepti
Yeni Mercedes-AMG G 63 Serisi, dikkat çeken tasarım detaylarıyla benzersiz bir görünüm sunuyor. Özel olarak geliştirilen MANUFAKTUR mat hyper mavi gövde rengi ve AMG’ye özgü üç dikey kanatçıklı ön tampon öne çıkıyor. Adaptif MULTIBEAM LED ön farlar ise akıllı aydınlatma sistemleriyle yol durumuna göre aydınlatma sağlıyor ve yüksek performanslı LED farın yardımıyla, mevcut trafik durumuna yanıt veriyor. Dış mekânda AMG logolu siyah detaylar, gümüş fren kaliperleri ve 20 inçten başlayan hafif alaşımlı jantlar yer alıyor. İç tasarımda ise nappa deri kaplı AMG Performans direksiyon simidi ve sezgisel tuşlar, sürüş keyfini artıran unsurlar olarak öne çıkıyor.
Motor | |||
Silindir/sıra düzeni | 6/sıralı | ||
Motor hacmi | cm3 | 2.989 | |
Nominal güç | kW/hp | 270 (+15) / 367 (+20) | |
Motor devri | 1/dk. | 4.000 | |
Nominal tork | Nm | 750 (+200) | |
Motor devri | 1/dk. | 1.350–2.800 | |
Güç aktarımı | |||
Tahrik sistemi düzeni | Sürekli dört tekerlekten çekiş | ||
Dört tekerlekten çekiş sistemi tork dağıtımı ön/arka (%/%) | 40/60 | ||
Şanzıman | 9G-TRONIC | ||
Dişli oranı | |||
1./2./3./4./5./6./7. vites | 5,354/3,243/2,252/1,636/1,211/1,000/0,865/0,717/0,601 | ||
Geri vites | 4,798 | ||
Süspansiyon | |||
Ön aks | Bağımsız süspansiyonlu aks | ||
Arka aks | Rijit aks | ||
Frenleme sistemi | İki devreli hidrolik fren sistemi | ||
Direksiyon | Elektromekanik | ||
Jantlar | 7.5J18ET43 | ||
Lastikler | 265/60R18 | ||
Boyutlar ve ağırlıklar | |||
Aks mesafesi | mm | 2.890 | |
Tekerlek izi genişliği ön/arka | mm | 1.638/1.638 | |
Uzunluk/genişlik/yükseklik | mm | 4.825/1.931[2] /2.042[3] | |
Dönüş çapı | m | 13,6 | |
Bagaj kapasitesi | litre | 640[4] | |
Tavan yük kapasitesi | kg | maks. 150 | |
Geçerli AB mevzuatı uyarınca boş ağırlık | kg | 2.555 | |
Taşıma kapasitesi | kg | 645 | |
Brüt araç ağırlığı | kg | 3.200 | |
Maksimum römork yük ağırlığı (frenli/frensiz) | kg | 3.500/750 | |
Depo kapasitesi/depo türü | litre | 100/12 | |
AdBlue® depo kapasitesi | litre | 31,6 | |
Performans; yakıt tüketimi, karbon emisyonları | |||
0-100 km/saat hızlanma | saniye | 5,8 | |
Maksimum hız | km/saat | 210 | |
Kombine ağırlıklı yakıt tüketimi[5] | l/100 km | 10,0–8,7 | |
Kombine ağırlıklı karbon (CO2) emisyonları11 | g/km | 261–227 | |
Emisyon standardı | Euro 6e | ||
Mercedes-AMG G 63
Motor | |||
Silindir/sıra düzeni | V8 | ||
Motor hacmi | cm3 | 3.982 | |
Nominal güç | kW/hp | 430 (+15) / 585 (+20) | |
Motor devri | 1/dk. | 6.000 | |
Nominal tork | Nm | 850 (+200) | |
Motor devri | 1/dk. | 2.500–3.500 | |
Sıkıştırma oranı | 8,60 : 1 | ||
Karışım oluşturma | Benzinli, doğrudan enjeksiyon | ||
Güç aktarımı | |||
Tahrik sistemi düzeni | AMG Performans 4MATIC sürekli dört tekerlekten çekiş | ||
Dört tekerlekten çekiş sistemi tork dağıtımı ön/arka (%/%) | 40/60 | ||
Şanzıman | AMG SPEEDSHIFT TCT 9G şanzıman | ||
Dişli oranı | |||
1./2./3./4./5./6./7. vites | 5,354/3,243/2,252/1,636/1,211/1,000/0,865/0,717/0,601 | ||
Geri vites | 4,798 | ||
Süspansiyon | |||
Ön aks | Bağımsız süspansiyonlu aks | ||
Arka aks | Rijit aks | ||
Frenleme sistemi | İki devreli hidrolik fren sistemi | ||
Direksiyon | Elektromekanik | ||
Jantlar | 9.5J20ET35 | ||
Lastikler | 275/50R20 | ||
Boyutlar ve ağırlıklar | |||
Aks mesafesi | mm | 2.890 | |
Tekerlek izi genişliği ön/arka | mm | 1.650/1.654 | |
Uzunluk/genişlik/yükseklik | mm | 4.873/1.984[6] /1.971[7] | |
Dönüş çapı | m | 13,43 | |
Bagaj kapasitesi | litre | 640[8] | |
Tavan yük kapasitesi | kg | maks. 150 | |
Geçerli AB mevzuatı uyarınca boş ağırlık | kg | 2.640 | |
Taşıma kapasitesi | kg | 560 | |
Brüt araç ağırlığı | kg | 3.200 | |
Maksimum römork yük ağırlığı (frenli/frensiz) | kg | 3.500/750 | |
Depo kapasitesi/depo türü | litre | 100/12 | |
Performans; yakıt tüketimi, karbon emisyonları | |||
0-100 km/saat hızlanma | saniye | 4,3[9] | |
Maksimum hız | km/saat | 220[10] | |
Kombine ağırlıklı yakıt tüketimi[11] | l/100 km | 15,7–14,7 | |
Kombine ağırlıklı karbon (CO2) emisyonları | g/km | 358–335 |
[1] Burada sunulan değerler, öngörülen WLTP (Dünya Genelinde Standartlaştırılmış Hafif Yük Araçları Test Prosedürü) ölçüm prosedürüne dayalı olarak hesaplanmıştır. Binek araç yakıt tüketimi ve karbon (CO2) emisyonu değerleri, araç tarafından verimli yakıt kullanımıyla birlikte, ayrıca sürüş stiline ve teknik olmayan diğer faktörlere dayalıdır.
[2] Dış dikiz aynaları hariç
[3] Tavan rafı dahil
[4] Arka koltuk arkasında açık bagaj bölmesi
[5] Burada sunulan değerler, öngörülen WLTP (Dünya Genelinde Standartlaştırılmış Hafif Yük Araçları Test Prosedürü) ölçüm prosedürüne dayalı olarak hesaplanmıştır. Binek araç yakıt tüketimi ve karbon (CO2) emisyonu değerleri, araç tarafından verimli yakıt kullanımıyla birlikte, ayrıca sürüş stiline ve teknik olmayan diğer faktörlere dayalıdır.
[6] Dış dikiz aynaları hariç
[7] Tavan rafı hariç
[8] Arka koltuk arkasında açık bagaj bölmesi
[9] AMG Performans paketiyle birlikte
[10] Elektronik olarak sınırlandırılmış, opsiyonel olarak maksimum hız 240 km/saate yükseltilebilir (sadece AMG Performans paketiyle birlikte)
[11] Burada sunulan değerler, öngörülen WLTP (Dünya Genelinde Standartlaştırılmış Hafif Yük Araçları Test Prosedürü) ölçüm prosedürüne dayalı olarak hesaplanmıştır. Binek araç yakıt tüketimi ve karbon (CO2) emisyonu değerleri, araç tarafından verimli yakıt kullanımıyla birlikte, ayrıca sürüş stiline ve teknik olmayan diğer faktörlere dayalıdır.
Otomotiv Sektörü
BMW i5 Flow NOSTOKANA, Los Angeles Frieze’den Sonra Contemporary İstanbul’a Geliyor
Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW, bu yıl 23 Ekim Ön İzleme ve 24-27 Ekim 2024 Genel Ziyaret tarihleri arasında gerçekleştirilecek Contemporary İstanbul’un 19. edisyonunda BMW i5 Flow NOSTOKANA ile yer alıyor. Frieze Los Angeles sanat fuarında dünya prömiyeri yapılan enstalasyon, Tersane İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.
BMW i5 Flow NOSTOKANA, BMW’nin yenilikçi renk değiştirme teknolojisini Güney Afrikalı ünlü sanatçı Esther Mahlangu’nun geleneksel sanat anlayışıyla buluşturuyor. BMW Art Car projesinde yer alan ilk kadın ve ilk Afrikalı sanatçı Mahlangu’nun tarzını yansıtan renk ve desenleri, elektrik yüklerine tepki veren film katmanları ile araç yüzeyinde dinamik bir şekilde değişiyor. Bu teknoloji, BMW i5 Flow NOSTOKANA’yı sadece bir araç olmaktan çıkarıp, sürekli değişen bir sanat eserine dönüştürüyor.
BMW i5 Flow NOSTOKANA’da, BMW Group’un en yeni renk değiştirme teknolojisini kullanılıyor. Elektrik yüklerine duyarlı E Ink film teknolojisi sayesinde, aracın yüzeyi sürekli farklı renklerle hareket ediyor. Bu teknoloji, Mahlangu’nun sanatını dinamik bir boyuta taşıyor ve eserin her an yeni bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. E Ink teknolojisinin uygulayıcısı BMW Group’un Açık İnovasyon Araştırma Mühendisi Dr. Stella Clarke, bir otomobilin renk değiştirme konseptinin fikir aşamasında olduğu süreçte Mahlangu’dan aldığı ilhamla bunu gerçeğe dönüştürerek, projede sanatçı ile birlikte çalıştı.
Bu görsel deneyim, BMW Group’un Ses Direktörü Renzo Vitale tarafından tasarlanan işitsel bir performansla destekleniyor. Vitale, Mahlangu’nun yaşadığı toprakların kültüründen gelen sesleri ve resim yaparken kullandığı fırça seslerini kullanarak eserin görselliği ile uyumlu bir ses atmosferi yaratıyor. Böylece BMW i5 Flow NOSTOKANA, görsel ve işitsel duyulara hitap eden bir enstalasyon olarak öne çıkıyor.
BMW’nin sanat ve teknolojiye verdiği değer, bu projeyle bir kez daha vurgulanıyor. BMW i5 Flow NOSTOKANA, hem sanatseverlerin hem de teknoloji meraklılarının dikkatini çekecek eşsiz bir deneyim sunuyor.
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW markasının, ülkenin önde gelen çağdaş sanat etkinliklerinden Contemporary Istanbul’un uzun yıllardır destekçisi olduğunu belirtti. Tiftik, “Borusan Otomotiv’in de bünyesinde yer aldığı Borusan Grubu, kurulduğu günden bu yana kültür sanat etkinliklerinin çok yakın takipçisi ve destekçisi konumunda. Türkiye’nin başlıca koleksiyonlarından Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na da sahip olan Borusan Grubu, güncel sanat alanındaki faaliyetlerine, Borusan Holding’in genel merkezi Perili Köşk binasında ‘Borusan Contemporary’ çatısı altında devam ediyor. Farklı sanat disiplininde gerçekleşen birçok etkinliği desteklediğimiz BMW markamızla, bu yıl Contemporary Istanbul’da BMW i5 Flow NOSTOKANA ile yer almanın heyecanını yaşıyoruz. Esther Mahlangu’nun özgün sanatını yansıttığı BMW i5 Flow NOSTOKANA’da, renk değiştirme teknolojisinin en iyi örneklerinden birini otomobil ve sanatseverlerle buluşturuyoruz. Ayrıca bu teknolojinin uygulayıcısı ve projede Mahlangu ile çalışan Dr. Stella Clarke’ı İstanbul’da ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Fuarın geçen yılki konuğu “The Electric AI Canvas” olmuştu
Contemporary İstanbul’da dünyaca ünlü sanatçıları ve özgün sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturan BMW Türkiye, geçtiğimiz yıl tamamen elektrikli Yeni BMW i5 modelini “The Electric AI Canvas” enstalasyonuyla sergilemişti. Yeni BMW i5’ten ilham alarak tasarlanan “The Electric AI Canvas”, yapay zeka tarafından oluşturulan özgün animasyonlar, ünlü çağdaş sanatçıların eserlerinden oluşan bir veri kümesi ile eğitilmiş yapay zeka modelleri kullanılarak hazırlanmıştı. Yeni BMW i5’in sanat eserine dönüştürülmesinde rol alan sanatçılar arasında Esther Mahlangu da yer alıyordu.
Elektrikli Otomobiller
Çok Yönlü Elektrikli: Hyundai INSTER Cross
Hyundai, geçtiğimiz aylarda tanıttığı INSTER’ın yeni bir versiyonu olan INSTER Cross’u da gün yüzüne çıkardı. Yeni crossover model, çok yakında satışa sunulurken aynı zamanda hem outdoor hem de şehir içi kullanımda çok yönlü bir kullanım imkanına sahip olacak.
A ve B segmenti modelleri arasında konumlanan INSTER, geniş iç mekanı ve cömert bagaj kapasitesiyle dikkat çekerken aynı zamanda gelişmiş manevra kabiliyeti, pratiklik ve esneklik sunuyor. INSTER Cross ise normal versiyondan daha belirgin dış ve iç tasarım öğelerine sahip olacak.
INSTER Cross, maceracı karakterini vurgulamak için geniş, dikdörtgen ön ve arka tamponlarla ve ayrıca kabartmalı siyah kaplamalarla fark yaratıyor. Ön ve arka koruma kaplamalar, tamamlayıcı 17 inç alaşım jantlarla birleşerek üstün bir crossover görüntüsü sunuyor. Tavan rayları ise açık hava gezileri veya kamp etkinlikleri için standart olarak sunuluyor. Crossover versiyon, özel bir dış renk olan Mat Amazon Yeşil ve INSTER için sunulan standart beş renk (opsiyonel siyah tavan) seçeneğiyle sunulacak.
INSTER Cross’un iç mekanı da son derece iddialı. INSTER ile benzer şekilde bir düzen sunan otomobil, kendinden daha üst segmentlerdeki modellerde yaygın olarak karşımıza çıkan özellikleri de sunacak. INSTER Cross, 360 kilometreye varan bir menzilin yanı sıra, yaklaşık 30 dakikada yüzde 10 ila yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor. INSTER Cross ayrıca, Otoyol Sürüş Asistanı, Akıllı Hız Kontrolü ve İleri Çarpışma Önleme Asistanı 1.5 dahil olmak üzere segment lideri güvenlik donanımlarına da sahip. INSTER Cross’un üretimine bu yılın sonlarına doğru Hyundai’nin Kore’deki üretim tesisinde başlaması planlanıyor.
-
Elektrikli Otomobiller3 hafta önce
613 km Menzilli Hyundai Yeni IONIQ 5 Türkiye’de Satışa Sunuldu
-
Elektrikli Otomobiller3 hafta önce
Honda 0 Serisi’nin yeni teknolojilerini tanıttı
-
Otomotiv Sektörü2 hafta önce
BMW i5 Flow NOSTOKANA, Los Angeles Frieze’den Sonra Contemporary İstanbul’a Geliyor
-
Elektrikli Araçlar2 hafta önce
Citroën Mikro Mobilitenin Öncüsü Yeni Ami Modeliyle 2024 Paris Otomobil Fuarı’na Çıkartma Yaptı!
-
Elektrikli Otomobiller2 hafta önce
Çok Yönlü Elektrikli: Hyundai INSTER Cross
-
Elektrikli Otomobiller2 hafta önce
EY-Parthenon, Batarya Enerji Depolama Sistemleri’nin (BESS) geleceğine ilişkin raporu yayımladı
-
Ticari Araç Sektörü2 hafta önce
Daimler Truck batarya ve hidrojenli kamyonlarını tanıttı Kaynak: Daimler Truck batarya ve hidrojenli kamyonlarını tanıttı
-
Genel2 hafta önce
BYD Türkiye’nin Pazarlama Direktörü Tilbe Polat Oldu