Connect with us

Otomotiv

A’dan Z’ye Volkswagen Caddy’nin 40 Yıllık Serüveni

Volkswagen Caddy, Türkiye’de olduğu kadar diğer ülkelerde çok sevilen bir HTA ama artık bir MPV olma yolunda ilerliyor. Peki bu Caddy efsanesi nasıl doğdu, nasıl gelişti ve nasıl hayatımıza bu kadar girdi.

Ekonomikoto.com, son 40 yıldır tüm dünyada büyük ve küçük aileler ve işletmeler için mükemmel bir yoldaş olan  Volkswagen Caddy’nin beş neslininin kısa hikayelerini derledi…

 Beşinci neslini yakın zamanda duyuran Caddy, ileri teknoloji, her zamankinden daha fazla güvenlik sistemi ile en mükemmel Volkswagen Caddy olma özelliğini taşıyor.

Yeni modeli kutlamak için Volkswagen Ticari Araçlar, Caddy’nin Kuzey Amerika’dan Polonya’ya Güney Afrika ve İspanya üzerinden seçkin mirasıyla bu tarihi yürüyüşü gerçekleştirdi.

 

Caddy 1: 1978-1992
Dünyadaki toplan satış adedi: 207.000

Caddy hikayesi 1978’de Tavşan olarak bilinen Pittsburgh, Pennsylvania yakınlarındaki Volkswagen Westmoreland Montaj Fabrikasında üretilen bir pick-up macerası olarak ABD’de başlıyor. Çok amaçlı araç 1982’de Avrupa’ya getirildi ve Saraybosna’da yeniden tasarlandı. Adı güncellenip Caddy olarak yeniden isimlendirildi.

1.83 metrelik etkileyici bir yük bölmesi ile müşteriler, cam takviyeli plastikten (GRP) yapılmış bir kargo yatağı sert üstünü seçerek, pick-up’ı küçük bir kentsel dağıtım kamyonuna dönüştürebiliyorlardı. Ayrıca 1980’lerde Caddy’yi kompakt bir kampçıya dönüştüren karavan tarzı eklenti birimleri de sunuldu.

Avrupa’da Mk1 Golf’e dayanan ilk Caddy’nin üretimi 1992’de sona erdi, ancak 2007 yılına kadar Uitenhage’daki Güney Afrika fabrikasında üretilmeye devam edildi. Dünya çapında ilk nesil Caddy’nin 207.000’den fazlası üretildi.

 

Caddy 2: 1995-2003
Dünya çapında toplam satışlar: 520.000 (SEAT Inca / Škoda Felicia dahil)

İkinci Caddy 1995’te çıkış yaptı. Platformu SEAT Ibiza ve Volkswagen Polo’ya dayanıyordu. SEAT İnka ile eşleştirildi ve aynı üretim hattında Barselona yakınlarındaki Martorell fabrikasında üretilmeye başlandı. Orijinalin sert dönüşüm başarısının ardından, Caddy 2 panel van ve yüksek tavanlı olarak tasarlandı. Hususi kullanım ve hafif ticaretleri ile  ve paket servisçilerine kadar herkes için ideal bir tasarıma sahipti.

Volkswagen, Caddy 2’yi yalnızca kanatlı kapılar ve 2,9 m 3’lük bir yük kapasitesi ile sundu . 1995 yılında ‘Vantasy’ konsept aracıyla Volkswagen, sonraki Caddy kampçılarının ilk kavramsal zevkini açıkladı. 1996’da Caddy pick-up’ı başlattı, Škoda Felicia’nın kardeş aracı olarak Çek Cumhuriyeti’nde üretildi. 1997’de daha sonraki kompakt MPV’lerin öncüsü olan Caddy Ailesi’ni izledi.

Üretime son verildiğinde, yaklaşık 520.000 sürücü ikinci nesil bir Caddy veya neredeyse aynı SEAT Inca veya Škoda Felicia modelini tercih edilmişti.

 

Caddy 3: 2003-2014
Dünya çapında toplam satışlar: 1.6 milyon

Üçüncü nesil Caddy, Mk5 Golf ve orijinal Touran’ın platformuna dayanarak 2003 yılında başlatıldığında tamamen yeni bir modeldi. Üretimi Polonya’nın Poznan’daki mevcut tesisine taşındı. 3.2m 3’lük bir kargo bölmesine sahip olan Caddy, ilk kez arka kanat kapıları veya büyük bir bagaj kapağı seçeneğine sahipti.

Caddy, bir panelvan, kamyonet , genç aileler için ideal, esnek yedi koltuklu konfigürasyona sahip kompakt bir MPV’ye dönüştü. Caddy Tramper, 2005 yılında – ilk kompakt karavan ile takip ederken, Caddy Maxi 2007’den geldi. 4,41m’den 4,88m’ye kadar uzatılmış uzunluğu ile daha büyük yük kapasitesine sahipti.

Caddy 3 satış rakamları 856.000’in üzerinde 2003-2010 arasında yükseldi. Bu başarı ile yeni bir tasarım ve en son teknolojiyi içeren büyük bir model güncellemesi geldi. Tüm versiyonlar artık ESC ile donatılmış olarak gelirken, isteğe bağlı 4MOTION dört tekerlekten çekiş kendi sınıfında bir ilkti. 2013 yılında Cross Caddy, sağlam dış panelleri ve dört tekerlekten çekişli kompakt bir MPV / SUV crossover olarak piyasaya sürüldü.

Üçüncü nesil Caddy, halefi için 2015 yılında yol aldığında, 11 yılda 1,6 milyonun üzerinde toplam satış elde etti.

 

Caddy 4: 2015-2020
Dünya çapında toplam satışlar: 722,000

Volkswagen Ticari Araçlar, dördüncü nesli panel van, mülkler ve kompakt MPV seçenekleriyle ve eksiksiz müşteri çok yönlülüğü için iki, beş ve yedi koltuk konfigürasyonuyla başlattı. Dört tekerlekten çekişli Caddy Alltrack – Cross Caddy’nin halefi – Caddy Plajı’nın hemen ardından geldi.

Caddy 4, Şehir Acil Durum Frenlemesi, ACC Uyarlamalı Mesafe Kontrolü ve Sürücü Uyarısı dahil olmak üzere konfor ve güvenliği artıran sürücü destek sistemleri için büyük bir adımdı.

Mart 2018’de Volkswagen Ticari Araçlar, Polonya Poznań tesisinde üretilen Caddy 3 ve 4 modelleri için iki milyonluk çizgiyi aştı. 2019’un sonuna kadar, bunların 722.000’i Caddy 4 tarafından açıklandı.

Caddy 5: 2020-
En son Caddy, ABD’nin orijinal lansmanından bu yana 40 yıl ve üç milyon birim sonra Şubat 2020’de açıldı. Yenilikçi Caddy 5, teknoloji, bağlantı ve güvenlik alanlarında büyük bir yükseltmeye sahiptir ve baştan sona yepyeni bir platformda üretilmiştir. Seti Yük ve Maxi şeklinde yük alanı aralıklarında 3.3m den 3 4.0m için 3 – yeterli iki Euro palet için yana doğru yüklenir. Yeni ‘Innovision Cockpit’ akıllı telefon bağlantısı sağlarken, 19 sürücü yardım sisteminin altısı yeni.

 

 

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elektrikli Otomobiller

Togg, kiralar gibi T10X sahibi olma fırsatı sunuyor

Togg, daha fazla kullanıcıyı T10X ile buluşturmak için mart ayında da fiyat artırmadı ve bayram öncesine özel cazip finansman seçeneklerini katladı. Buna göre T10X’in en donanımlı versiyonu olan V2 için bireysel müşterilere ayda 25 bin 433 TL’den başlayan geri ödemeyle 500 bin TL veya ayda 48 bin 915 TL’den başlayan geri ödemeyle 900 bin TL arasında değişen kredi imkanları sunuluyor. Kurumsal müşteriler için de 500 bin TL ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişen kredi ve 48 aya varan vade seçenekleri sağlanıyor.

Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg, T10X sahibi olmak isteyenlere mart ayında da farklı finansman avantajları sunmaya devam ediyor. Sadece mart ayında geçerli olmak üzere gerek satış fiyatında gerekse finansman koşullarında kaçırılmayacak fırsatlar sağlayan Togg, hem bireysel hem kurumsal müşterilerin kiralar gibi T10X sahibi olmasının önünü açıyor.

Bireysel kullanıcılar için 500 bin, 700 bin ve 900 bin TL kredi seçenekleri var

Mart kampanyası kapsamında bireysel kullanıcılar T10X V2 için farklı ödeme seçenekleri arasından bir seçim yapabilecek. Buna göre kullanıcılar V2 için 500 bin TL krediye %0 faizli 12 ay vadeli 41 bin 666 TL geri ödemeli veya %2.29 faizli 30 ay vadeli 25 bin 433 TL geri ödemeli seçenekten yararlanabilecek. Daha yüksek kredi kullanmak isteyen kullanıcılar, mart boyunca 700 bin TL krediye 1.19 faizli 12 ay vadeli 64 bin 364 TL geri ödemeli veya 2.49 faizli 30 ay vadeli 36 bin 816 TL geri ödemeli fırsatı tercih edebilecek. Bireysel kullanıcılar için mart ayında geçerli 900 bin TL kredi seçeneği de var. Bu krediyi kullanmak isteyenler 1.69 faizli 12 ay vadeli 86 bin 136 TL ya da 2.69 faizli 30 ay vadeli 48 bin 915 TL geri ödemeyle T10X sahibi olabilecek.

1 milyon 500 bin TL krediye 48 ay vade 

Kurumsal müşteriler için de mart ayında fırsatlar büyüdü. Bu kapsamda kurumsal kullanıcılar 12 ay vadeli 500 bin TL krediyi bireysel kullanıcılarla aynı koşullarda sıfır faizle kullanırken, 900 bin TL krediye 12 ay vade ve yüzde 1,69 faiz oranıyla sahip olabilecek. Kurumsal kullanıcılar 500 bin TL ve 900 bin TL krediyi isterlerse farklı faiz oranlarıyla 24, 36 veya 48 ay vadeli olarak da kullanabilecek. Kurumsal kullanıcılar ayrıca 1 milyon 500 bin TL kredi imkânından da yararlanabilecek. Kurumsal müşteriler 1 milyon 500 bin TL kredi için 12 ve 24 ay vadenin yanı sıra 36 ay vadeli 2.89 faizli 66 bin 706 TL geri ödemeli veya 48 ay vadeli 2.39 faizli 54 bin 108 TL geri ödemeli koşullardan yararlanabilecek.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Hyundai , Türkiye’de Elektrikli Araç Üretimine Hazırlanıyor

Hyundai Motor Türkiye, ünvan değişikliğinden sonra şimdi de elektrikli araç üretimiyle dikkatleri çekmeye devam ediyor. Türkiye’de elektrikli araç üretme planlarıyla birlikte üretim kapasitesini ve sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım atan Hyundai, aynı zamanda markanın karbon ayak izini azaltma hedefini de güçlendiriyor. Yerli elektrikli araç üretimi aynı zamanda ülke ekonomisini ve global yeşil mobiliteye geçişi de destekliyor.

Türkiye’deki İzmit fabrikasında üretilecek olan EV model, Hyundai’nin büyüyen elektrikli ürün gamına katkıda bulunacak ve Avrupa pazarının sürdürülebilir mobilite çözümlerine yönelik artan talebini destekleyecek. Hyundai Motor Türkiye, elektrikli modelin yanı sıra içten yanmalı motorlu modeller üretmeye de devam edecek.

Buna ek olarak; Hyundai Motor Türkiye, geçtiğimiz günlerde, global otomotiv dünyasındaki rolünü daha iyi vurgulamak için “Hyundai Assan Otomotiv Sanayi” olan ticari ünvanını da “Hyundai Motor Türkiye” olarak değiştirmişti.

Markanın yeniden yapılanma çabaları, Hyundai Motor Grubu’nun Kore dışındaki ilk ve en uzun süredir hizmet veren yurtdışı üretim merkezi konumunu da vurguluyor. 28 yılda üç milyondan fazla araç üreten Hyundai Motor Türkiye, istihdama, ihracata ve ulusal ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulunmaya da devam ediyor. Hyundai Motor Türkiye, mevcut üretim genişlemesine ek olarak yerel tedariğe de öncelik veriyor. Bu sayede araç bileşenlerinin yüzde 55’inden fazlası 50’den fazla tedarikçiden oluşan bir ağ aracılığıyla yerli olarak üretiyor. İzmit’te üretilecek EV’ler de bu oranı sürdürme hedefinde olacak.

Hyundai Motor Türkiye, tüm bu gelişmelerin ışığında elektrikli araç üretimini hızlandırarak hem rekabetçi konumunu hem de çevre dostu mobiliteye olan bağlılığını güçlendiriyor. Bu stratejik hamle, markanın 2035 yılına kadar Avrupa’da yalnızca sıfır egzoz emisyonlu araçlar sunma planlarını sağlamlaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin marka adına Avrupa’daki önemli rolünü de güçlendiriyor.

Continue Reading

Otomotiv Sektörü

Castrol, Türkiye’deki Büyüme İvmesini Sürdürdü ve 2024’te Pazar Liderliğini Güçlendirdi

Türkiye madeni yağ pazarının önemli bir kısmını temsil eden PETDER¹ tarafından açıklanan resmi verilere göre, kimyasal ürünler hariç tutulduğunda, Castrol otomotiv madeni yağlarında lider. Aynı zamanda Castrol otomobil, motosiklet ve ağır ticari araç motor yağları segmentlerinde pazar liderliğini koruyarak, 2024 yılında sektörün üzerinde bir büyüme kaydetti.

Castrol’ün Türkiye’deki büyümesi, ülkenin küresel üretim ve lojistik ağındaki stratejik konumunu daha da sağlamlaştırdı.

Castrol Liderliğini Güçlendirdi

PETDER’in resmi verilerine göre, Türkiye madeni yağ pazarı 2024 yılında önceki yıla göre benzer seviyede kalırken Castrol ise pazarın üzerinde bir büyüme performansı sergileyerek liderliğini pekiştirdi. Resmi verilere göre Castrol, otomotiv madeni yağlarında %7,1, binek otomobil motor yağlarında %13, motosiklet motor yağlarında %15 ve ağır ticari araç motor yağlarında %4,8 büyüme kaydetti. Pazarın üzerinde bir performans sergileyen Castrol, özellikle rekabetin yoğun olduğu binek otomobil motor yağları segmentinde çift haneli büyüme elde ederek başarılı bir yılı daha geride bıraktı.

Güçlü OEM İş Birlikleri ve Stratejik Ortaklıklar

Castrol’ün otomotiv üreticileriyle güçlü iş birlikleri, büyümesini destekleyen en önemli unsurlardan biri oldu. Castrol, otomotiv üreticileriyle yürüttüğü güçlü iş birlikleri sayesinde, yüksek performanslı ve yenilikçi madeni yağ çözümleri sunmaya devam ediyor. Küresel ölçekte birçok otomotiv markasıyla ortak mühendislik çalışmaları yürüten Castrol, gelişmiş motor teknolojilerine uyum sağlayarak sektördeki liderliğini pekiştiriyor. Castrol, global ölçekte olduğu gibi Türkiye’de de iddialı markalarla yaptığı ortaklıklarla dikkat çekmeye devam ediyor.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, 2024 yılına dair değerlendirmesinde şunları söyledi: “Castrol olarak, sadece son kullanıcıya değil, sektörün en önemli paydaşları olan otomotiv üreticilerine de özel çözümler sunuyoruz. Hibrit ve elektrikli araç teknolojileri için geliştirdiğimiz ürünler ve OEM iş birliklerimizle, pazardaki dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.

Türkiye, Castrol’ün En Fazla Yatırım Yaptığı Stratejik Pazarlardan Biri

Türkiye, Castrol’ün küresel üretim, tedarik ve lojistik stratejisinde kritik bir rol oynayan öncelikli stratejik pazarlarından biri olarak konumlandırılıyor. Bu, Türkiye’nin yalnızca güçlü bir iç pazar olmadığını, aynı zamanda Castrol’ün küresel üretim ve lojistik stratejisinde kritik bir rol üstlendiğini gösteriyor.

Son üç yılda Gemlik Üretim Tesisi’ne yapılan yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım, üretim kapasitesini 2024 itibarıyla 135 milyon litrelik rekor seviyeye çıkardı. Castrol, önümüzdeki dönemde de Gemlik tesisine ek yatırımlar yaparak üretim kapasitesini daha da artırmayı planlıyor.

Tatlısöz, Türkiye’nin Castrol’ün küresel büyüme stratejisindeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye, güçlü üretim kapasitesi ve gelişen ihracat ağıyla Castrol’ün en önemli pazarlardan biri olmaya devam ediyor. Gemlik Üretim Tesisi, yalnızca iç pazara değil Avrupa ile birlikte Orta Doğu ve Afrika bölgelerine de hizmet veren stratejik bir üretim merkezi konumunda. Artan kapasite yatırımlarıyla Türkiye’nin rolü her geçen yıl daha da güçleniyor.”

Güçlü Satış Kanalı Stratejisi ile Geniş Erişim Ağı

Castrol, güçlü satış kanalı stratejisi ile sahada geniş bir dağıtım ve erişim ağı yönetiyor. Türkiye genelinde 30 binden fazla servis noktasında, yetkili servislerden araç bakım ve onarımı yapan özel servislere, filo bakım merkezlerinden ağır vasıta servislerine kadar yaygın bir erişim ağına sahip.

Bu güçlü yapı, Castrol’ün ürünlerinin her noktada kolayca bulunmasını ve işin uzmanları tarafından önerilmesini sağlıyor. Ayrıca, Castrol’ün teknik destek ekipleri ve saha operasyonları, servis noktalarına düzenli olarak eğitim vererek hem ustaların hem de tüketicilerin en doğru ürünlere erişmesini sağlıyor.

Tatlısöz, Castrol’ün yaygın erişim stratejisini şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye’deki madeni yağ pazarında güçlü ve yaygın bir pazara erişim stratejimiz var. Doğru lokasyonlara, doğru ürünleri, doğru fiyatlandırma ve hizmet kalitesiyle ulaştıran bu yapı, Castrol’ü hem araç sahipleri hem de müşterilerimiz için en çok tercih edilen marka haline getiriyor.”

Elektrifikasyon ve Endüstriyel Segmentte Büyüme Hedefi

Castrol, elektrifikasyon ve sürdürülebilir madeni yağ çözümlerine yaptığı yatırımlarla sektörde dönüşümün öncüsü olmaya devam ediyor. Castrol ON e-sıvıları, dünya genelinde üretilen her üç elektrikli aracın ikisinde ilk dolumda kullanılıyor.

Bununla birlikte Türkiye’deki endüstriyel madeni yağ segmentinde büyüme hız kazandı ve Castrol bu alanda 2024 yılında %7 büyüme elde etti.

Castrol 2025’te de istikrarlı büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor

Castrol, 2025 yılında da pazarın üzerinde büyüme performansını sürdürerek istikrarlı büyüme ivmesini korumayı hedefliyor. Küresel üretim stratejisiyle paralel olarak Türkiye’deki yatırımlarını artıran Castrol, hem iç pazarda hem de ihracatta büyümesini hızlandırmayı planlıyor.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, 2025 yılı hedeflerini şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye’de yıllık 1 milyon adedin üzerinde otomotiv satışı gerçekleşirken, biz de bu büyüyen pazarı destekleyen bir marka olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Üretim kapasitemizi artırırken, yeni nesil ürünler ve teknolojilerle sektöre katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”

 

Continue Reading

Popüler