Connect with us

Elektrikli Otomobiller

İçten yanmalı Citroën C4 X’in öncelikli pazarı Türkiye

Avrupalı markaların içten yanmalı araç satışında en önemli hedef pazarı Türkiye olmaya başladı. Global CEO Cobee, “Türkiye’nin içten yanmalı C4 X satışında birinci ülke olacağını öngörüyoruz” dedi.

Yeni regülasyonlar paralelinde elektrikli araçlara dönüşümün hızlanması ve savaşla birlikte gelen enerji krizi, Avrupa’da içten yanmalı motorlara sahip araçlara talebi hızla azaltıyor. Bu nedenle Avrupalı markalar ürettikleri elektrikli modellerde AB ülkelerine ağırlık verirken, içten yanmalı araçları ise Türkiye, İsrail, Fas gibi ülkelere gönderecek. Bu durum, ülkemize gelen elektrikli araçlarda tedarik sorununu artırırken, Avrupalı markalar için Türkiye’yi içten yanmalı satışlarında en öncelikli pazarlardan biri yapıyor. Bu markalardan biri de Fransız Citroën oldu.

Stellantis bünyesindeki 14 markadan biri olan PSA şirketi Citroën, yeni C4 X ve elektrikli C4 X’in lansmanını geçen hafta bu araçların üretildiği İspanya’nın Madrid şehrinde yaptı. Araçların global tanıtım lansmanı geçen yıl İstanbul’da gerçekleşmişti. Yeni modellerin satışa sunulması paralelinde Madrid’de geçen hafta yapılan lansmanda da ilk ağırlanan Türkiye’deki basın mensupları oldu. Çünkü Türkiye, Citroën için giderek daha önemli bir pazar haline geliyor.

Citroën Global CEO’su Vincent Cobee, Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım lansman kapsamında sorularımızı yanıtladı. CEO Vincent Cobee, Avrupa pazarında C4 X’in yüzde 60’ının elektrikli olacağını açıkladı. Citroën 14 Avrupa ülkesine sadece elektrikli C4 X satacak. İçten motorlu araçlar ise henüz elektrikli araç dönüşümü konusunda sert regülasyonların olmadığı ülkelere gönderilecek. Vincent Cobee, içten yanmalı motorların satışında Türkiye’nin birinci olacağına inandıklarını belirterek, “Avrupa’da içten yanmalı motorlar daralacak. AB’de çok ciddi bir ekonomik kriz beklentisi var. Elektrikli araçlara geçileceği aşikar. Dolayısıyla içten yanmalı motorlardaki kapasiteyi Türkiye ve İsrail gibi Akdeniz ülkelerine vermeyi planlıyoruz. Fas ve Japonya da buna dahil olacak ” dedi. Cobee, 5 yıldır büyüdükleri Türkiye’nin marka için önemli bir pazar olduğunu vurgularken, pazarı yöneten genç ekibin başarılarından çok memnun olduklarının altını çizdi.

Cobee, “Batı Avrupa’da genellikle 50 yaşındaki ortalamalarda erkek yöneticilerimiz var. Türkiye’de yarısı kadın, yarısı erkek, genç, dinamik, açık fikirli ve rasyonel kararlar verebilen bir yönetim söz konusu. Bir ülkenin temsiliyeti için de oldukça kıymetli bir durum bu. Bu sayede Türkiye’nin yaşlı değil, genç bir imajı oluyor. Bu açıdan çok şanslıyız” dedi. Cobee, “Mesela Ami’yi Türkiye pazarında satışa sunmak istediğimizde; müşterilerden hiç tepki alamayacağımızı tahmin ediyorduk. Benim yanlış olduğum ortaya çıktı ve çok iyi bir iş başardılar” dedi. 2025’te Top 5 hedefi var Citroën, 2022’de Türkiye’de yaklaşık 29 bin adet araç satarak rekor kırdı. Bu yıl Türkiye’de 49 bin 250 adet araç satarak rekor tazeleme hedefi var.

2025’te 80 bin adetle Citroën dünyasında Türkiye’nin 5. büyük pazar yapılması hedefleniyor. 80 bin adetlik satış ile Citroën Türkiye’de %8’lik pazar payına ulaşacağını öngörüyor. Şu anda markanın Türkiye’deki pazar payı yaklaşık %6.3. Citroën, hafif ticari araç ve karavan sektöründe de büyüme hedefliyor. Ayrıca, Geçen yıl tamamen online olarak 1.000 adet satılan Ami’de bu yıl satış rakamının 3 bin adet olması hedefleniyor.

Elektrikli modeli %10 ÖTV’de tutma mücadelesi verecek

Citroën’in yeni kompakt sınıf temsilcisi C4 X ve elektrikli e-C4 X model ailesi, Ocak 2023 itibarıyla Türkiye’de satışa sunuldu. C4 X, Türkiye’ye benzinli, dizel ve elektrikli seçenekleriyle gelecek. Yeni modeller 722 bin TL’den başlayan lansmana özel fiyatıyla satışa çıktı. Şu anda yüzde 10 ÖTV dilimine giren 350 km menzile sahip e-C4’ün fiyatı 909 bin TL olarak açıklandı. Segmentine göre iddialı olan bu fiyatın ne kadar kalıcı olacağı ise merak konusu çünkü gelecek en ufak bir zam bile aracın bir üst vergi dilimine girmesine neden olacağından fiyatı bir anda en az 250 bin TL artabilecek. Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “Biz mümkün mertebe e-C4 X’i yüzde 10’luk barajda tutmaya çalışacağız” dedi. Bir yandan yeni zamlar gelmeden daha fazla elektrikli versiyonun pazara sunulması için çalışılacak, diğer yandan fiyatların artması halinde, mesela aracın yanında hediye edilen Wallbox avantajlardan vazgeçilip bir miktar da karlılıktan feragat ederek aracın yüzde 10 ÖTV’de kalması mücadelesi verilecek. Araç tedariki sağlanırsa bu yıl için hedeflenen 1.000-1.500 adetlik elektrikli C4 X’in ilk iki ayda satılmasına çalışılacak. Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, markanın bu yıl en iyi senaryoda 15 bin adete yakın C4 X satış hedefi olduğunu söyledi. Minimum ise bu modelden 10 bin satış hedefi var. Bu satışın yüzde 10’unun elektrikli versiyondan gelmesi planlanıyor. Alkım C4 X’lere talebin yüksek olduğunu belirterek, “Yaklaşık 1.000 adet C4 X araç piyasaya çıkmadan ve fiyatı belli olmadan ön siparişle satıldı” dedi.

“80 bin adete ulaşırsak üretimi gündeme alırız”

Türkiye’de bir üretim planı olup olmadığına yönelik soruya Vincent Cobee, şöyle cevap verdi: “Citroën’in Türkiye’de üretim yapmasını çok isterim. Şu an için bu yönde bir planımız yok. Potansiyeli görünce Türkiye’nin büyümesini arzuluyorum. Bu yolda da gidiliyor. Fransa halen 300 bin adet satışla en büyük pazarımız. İtalya ve İspanya arasında ikincilik çekişmesi 100 bin adetler seviyesinde devam ediyor. Dördüncülük olarak da İngiltere ve Almanya’nın volumleri 80 bin seviyelerinde yarışıyor. Türkiye’nin yıllık 80 bin seviyesinde, ilk 5 pazar arasında Citroën satması halinde ülkede üretim yapabilme ihtimalini konuşabiliriz. Bu bir hayal değil, zaman içerisinde gerçekleşebilecek bir süreç olacak” diye konuştu.

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elektrikli Otomobiller

Porsche K1: Yedi koltuklu SUV Yakında!

Porsche, özellikle ikonik 1911 için içten yanmalı motorlardan bu kadar çabuk vazgeçmeyi düşünmese de diğer modeller için büyük bir elektrifikasyon planlıyor. Sonuçta kısa bir süre önce Taycan’a katılmak üzere elektrikli Macan’ı tanıttı. Ancak Boxster ve Cayman 2025 yılına kadar tamamen elektrikli sürüşe geçecek ve Cayenne de 2026 yılında onlara katılacak. Ama bununla bitmiyor. Porsche, model portföyünü üç sıra koltuğa sahip 7 koltuklu büyük bir SUV ile genişletecek. Şu ana kadar sadece beş koltuk sunmasına rağmen Zuffenhausen’in Mercedes-Benz EQS veya BMW iX’e cevabı olması bekleniyor.

Yenilik, K1 kod adı altında yüksek bir geliştirme aşamasında olduğundan, kamuflajlı prototiplerin yollarda görünmesi şaşırtıcı değil. Bunlardan biri markanın test merkezinde yakalandı. Detayları görünmese de yabancı cisimli bir katır değil, gerçek bir Porsche K1 olduğu anlaşılıyor. Yükseklik olarak mevcut Porsche Cayenne’e benziyor ancak daha uzun bir tavana ve arka koltuk sırasına ışık getiren daha büyük üçüncü yan camlara sahip. Farların tasarımı yeni Macan’ı andırıyor. Beş metreden uzun olmalı. Porsche başkanı Oliver Blume daha önce K1’in SUV’ye oldukça sportif bir yorum sunacağını söylemişti.

İlk 7 koltuklu Porsche modelinin temeli... “Porsche”İlk 7 koltuklu Porsche modelinin temeli, 920 V aküye ve yeni yağ soğutmalı elektrik motorlarına sahip SSP Sport platformu olacak.

K1’in temeli, Macan ve Audi Q6 e-tron tarafından kullanılan PPE’den bile daha güçlü olan yeni SSP elektrik platformu olacak. Son derece hızlı şarjı garanti eden 920 V voltajlı bir pil kullanır. Kapasitesinin en az 100 kWh olacağı tahmin ediliyor. Porsche ayrıca yeni yağ soğutmalı senkron elektrik motorlarını da kullanacak. Menzil 600 km sınırında olmalıdır. Bu devi kontrol etmek arka tekerlekleri yönlendirmeyi kolaylaştıracak. Arazide K1, yerden yüksekliği artırmaya olanak tanıyan pnömatik bir şasi kullanacak. Üretim, Porsche’nin şu anda Macan, Cayenne ve Panamera’nın montajını yaptığı Leipzig’deki fabrika tarafından sağlanacak.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Agrotech, Joyce ile Dünya Pazarına Açılacak

Teknoloji ve tarım alanında Türkiye’nin önde gelen şirketi olan Agrotech Grup’un şirketi Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri, elektrikli araç, motor ve batarya üretimine başlayacağını duyurdu. Bu yıl Ekim ayında tüketiciyle buluşacak Joyce marka elektrikli otomobilin 699 bin TL’den satışa sunulacağı belirtilirken; elektrikli araçlara servis hizmeti vermek için de düğmeye basıldığı kaydedildi. Bu anlamda Ekim ayına kadar farklı şehirlerde 20 özel servis açılacağı bilgisini paylaşan Joyce, 2025 yılında ise elektrikli ticari aracını piyasaya sürmeyi ve güçlü bir bayi ağı kurarak farklı markalardan elektrikli araçların satışını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Son dönemde gerek teknoloji gerek tarım alanında yaptığı yatırımlar ve iş birlikleriyle öne çıkan Agrotech, Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri’nin yüzde 75’ini satın alarak yerli ve milli elektrikli araç üretimine başlayacağını duyurdu. Giderek önemi artan çevreci elektrikli araçlar alanında hizmet veren Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri ile yapılan iş birliğiyle, yeni hedef pazarlarda büyümesini sürdürecek olan Agrotech, geleceğin teknolojilerini bugünden dünyaya sunarken; yeni nesil tarımsal teknolojiler konusunda da önemli bir adım attı. Yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği iş birlikleriyle yerli üretimi destekleyen ve farklı ülkelere bu teknolojiyi ulaştırmayı hedefleyen Agrotech Grup, Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri ile Silikon Vadisi’nde kurduğu şirketle de Türk bayrağını gururla dalgalandıracak.

Düzenlenen basın toplantısında Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri ile atacağı adımlara ilişkin bilgiler paylaşılırken; toplantıya Agrotech Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, Agrotech Grup İcra Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Demiröz, Agrotech Grup Global Teknoloji ve Ar-Ge Başkanı Murat Teksöz ile Agrotech grup şirketi Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri CEO’su Eren Efe Erkan ve Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri Otomotiv Grup Başkanı Bahadır Gören katıldı. Yeni güç birliğiyle artık teknolojinin devler ligi olan ABD’de çalışmalarını büyüteceklerini belirten Hümeyra Keskin, Türk mühendisliği ve tasarımıyla birlikte yeni bir dönemin kapılarını açtıklarına dikkat çekti.

TEKNOLOJİNİN DEVLER LİGİNDE TÜRK İMZASI

Apple, Google, Facebook ve Tesla gibi dünya devi firmaların hizmet verdiği Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nde çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Keskin, Agrotech USA LLC ismiyle onaylanarak tüm kuruluş ve lisans işlemleri tamamlanan firmanın, 3 yıllık stratejik planlama dahilinde teknoloji ihracat programı gerçekleştireceğini kaydetti. Keskin, “Türk tarımı ve üretiminin gücünü tüm dünyaya göstermek için 10 yıldır yeni nesil tarım teknolojileri üzerine çalışan, yurt içi ve yurt dışında önemli iş birliklerini hayata geçiren Agrotech olarak, yüzde 100 yerli ve milli üretimin öneminin farkındayız. Hayata geçirdiğimiz tüm projeleri yazılım, donanım, inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile destekleyerek kurumlara özel ve yüksek teknolojiye dayanan çözümler üretiyoruz.” dedi.

FARKLI ENDÜSTRİLER İÇİN ARAÇLAR ÜRETECEĞİZ

Agrotech Grup Global Teknoloji ve Ar-Ge Başkanı Murat Teksöz ise “Agrotech ailesi olarak dünyadaki teknoloji ihtiyaçlarını yakından takip ederek yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Elektrikli araçlar, elektrikli yerli motor ve batarya teknolojileri konusunda yaptığımız çalışmalar sonucunda Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri’ni ailemize katmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz, geçtiğimiz yüzyılda sanayi devrimini tam olarak yakalayamasak da yeni yüzyılda teknoloji devriminde emin adımlar ile ilerliyoruz. Bu doğrultuda otomotiv sadece başlangıç. Farklı sınıflarda yapacağımız üretimin ardından gelecek dönemde farklı endüstrilere özel araçlar üretmeyi hedefliyoruz.” yorumunu yaptı.

ÇİN’E EN GÜÇLÜ ALTERNATİF

ABD’den tüm dünyaya elektrikli araç ihraç edeceklerini belirten Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri CEO’su Eren Efe Erkan şu bilgileri verdi: “Türkiye’de üretilecek yerli elektrikli araçlar için tasarladığımız, mühendisliği ve tüm hakları şirketimize ait olan yerli ve milli BLDC MOTOR’u, elektronik devre sistemlerini, otonom ve yapay zeka destekli yazılım satışlarını, Silikon Vadisi’ndeki yeni şirketimiz ile birlikte Amerika pazarı başta olmak üzere tüm dünyadaki elektrikli araç üreticilerine ana tedarikçi olarak sağlayacağız. Ülkemiz Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri, elektrikli motorlar, batarya teknolojileri ve elektronik altyapısıyla Çin’e en güçlü alternatif olabilir. Teknoloji ihracat programımız içinde yerli tasarım ürün ve teknolojilerimizin yanı sıra teknoloji ve mühendislik ürünlerini üretmeye ve ihraç etmeye de devam edeceğiz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN AYAKLARINI YERDEN KESİYORUZ

Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri Otomotiv Grup Başkanı Bahadır Gören de şunları söyledi: “Joyce Teknoloji ekibi olarak, motor, batarya ve yazılım dahil araçlarımızın tüm parçalarını yerli ve milli olarak üretiyoruz. Bu serüven 2 yıllık çalışmalarımızın eseri. Hayalimizi gerçekleştirmek için uzun süren görüşmeler neticesinde, Agrotech ile yola devam etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. ‘Türkiye’nin milli Tesla’sı’ olmak için yola çıktık. Biz tasarlayalım, geliştirelim, üretelim başkaları gelsin bizden teknolojimizi alsın. Bu sebeple Silikon Vadisi’nde kurduğumuz şirket ile teknoloji ihracatı yapacağız. 2025 yılı içinde binek araçlarda 28 bin, ticari araçlarda ise 3 bin adetlik bir üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Öncelikli olarak Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri hedef pazar olarak belirledik. Amacımız tüm dünyaya hitap eden bir Türk markası olmak.”

ELEKTRİKLİ ARACIN FİYATI 699 BİN TL OLACAK

Satın alma kararıyla birlikte yerli motor, yerli batarya, yerli elektronik sistemlere sahip L7 sınıfı yerli elektrikli araç çalışmalarının hızlandırılması amaçlanırken; üretilecek aracın ise bu yıl 29 Ekim’de tarihinde 699.000 TL tüketici fiyatı ile öncelikle Türkiye’de satışa sunulması amaçlanıyor. Elektrikli araçların, insansız kara araçlarının, insansız kurtarma araçlarının, sağlık ve birçok sektöre özelleştirilmiş elektrik vasıtaların üretim kapasitesinin ise 2024 yılı içinde yüzde 400 artırılarak iç piyasa haricinde, 14 farklı ülkeye ihraç edilmesi hedefleniyor. Ar-Ge ve üretim hakları Agrotech’e ait olan BLDC motor teknolojisi ile sadece üretilecek elektrikli araçlar değil; sağlık ve savunma sanayi, komuta kontrol merkezleri, deniz araçları, ağır iş ve sanayi makinaları, elektrikli ev aletleri gibi 20’nin üzerinde sektörde kullanılan farklı motorlar için üretim yapabilmek adına kapasite artırımı yapılacağı da kaydedildi. Bu kapsamda entegre batarya sistemlerinin de sadece Agrotech çatısı altında üretilen ürünler için değil; farklı alanlarda kullanılan ürünleri kapsayacağı ve ihracata da yönlendirileceği belirtildi.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Hyundai, IONIQ 5 Advance’i Türkiye’de satışa sundu

“Advance” donanım seviyesi, optimum özellikleriyle dikkat çekiyor. Isı pompasının standart olarak sunulduğu otomobilde piksel tipi LED aydınlatmalar, Bose Premium ses sistemi ve ısıtmalı ve soğutmalı deri koltuklar bulunuyor.

Hyundai Assan, 2024 yılında artırmayı hedeflediği elektrikli otomobil satışlarını, geliştirdiği yeni donanım seviyeleriyle desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda sırasıyla IONIQ 6 ve KONA Elektrik modellerini çeşitli donanım seviyeleriyle satışa sunan Hyundai Assan, şimdi de IONIQ markasının ilk modeli olan IONIQ 5 için yepyeni bir donanım seviyesi hazırladı.

Türk tüketicisi için özel olarak geliştirilen “Advance” donanım seviyesi, mevcut Progressive (standart ve uzun) versiyonlara en optimum özellikliyle eşlik edecek. Hyundai Assan, bu yeni donanım seviyesiyle beraber Türk tüketicisinin elektrikli otomobillerden en üst seviyede faydalanmalarını ve aynı zamanda geleceğin teknolojilerini en uygun fiyatla deneyimlemelerini hedefliyor.

hyundai-ioniq-5-advance-1.jpg

Segmentinde fark yaratacak

C-SUV segmentinde yer alan IONIQ 5 Advance‘ın öne çıkan özellikleri, günlük kullanımdaki tüm beklentileri karşılıyor. EV modellerin en önemli özelliklerinden biri olan ve bilhassa zorlu kış koşullarında da sürüş menzilini arttıran ısı pompası, diğer tüm Hyundai modellerinde olduğu gibi IONIQ 5’in Advance versiyonunda da standart olarak sunuluyor.

IONIQ 5 Advance’in donanım listesi ise bir hayli fazla. Piksel tasarımlı LED ön farlarla dikkat çeken otomobil, aktif güvenlik özellikleriyle de hem yaya hem de yolcu korumada öne çıkıyor. Euro NCAP’ten 5 yıldız ve aynı zamanda satışa sunulduğu günden bu yana 200’ün üzerinde ödül alan IONIQ 5, dur kalk özellikli akıllı hız sabitleme kontrolü ve çarpışma önleme asistanı gibi donanımlara sahip.

Bununla beraber; ön tarafta soğutma özelliğine sahip deri koltukların ısıtması da var. Müzik keyfini zirveye taşıyan BOSE Premium ses sistemi, 12,3 inç çift entegre bilgi ve multimedya ekranları, sanal gösterge paneli (Head-Up Display), kayar tip orta konsol ve gizli otomatik kapı kolları, otomobili günlük kullanımda oldukça konforlu bir yol arkadaşı haline getiriyor.

IONIQ 5 Advance, 58 kWh batarya, 125 kW (170 PS) gücündeki arkaya konumlu tek elektrik motoru ve arkadan itiş sistemi ile geliyor. Otomobildeki 58 kWh bataryanın %100 dolu olduğumda durumda menzili, birleşik kullanımda 384 km (WLTP). Buna karşılık araç, şehir içi kullanımda da 587 km menzile kadar rahatlıkla ulaşabiliyor.

IONIQ 5’in 0-100 km/s hızlanması ise Advance donanım seviyesinde 8,5 saniye. Aracın ulaşabildiği maksimum hız ise 185 km/s ile sınırlandırılmış. Buna ek olarak; üstün 800 voltluk batarya sistemine sahip olması sayesinde 350 kW ultra hızlı DC şarj cihazına bağlandığında yalnızca 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80 düzeyine şarj edilebiliyor. Yine WLTP normlarına göre, IONIQ 5 kullanıcılarının 100 km menzil kazanmak için aracı ultra hızlı şarj istasyonlarında yalnızca 5 dakika şarj etmeleri yeterli. Hyundai, IONIQ 5 Advance modelini 7 farklı dış ve iki farklı iç renk seçeneği ile sunuyor.

Türkiye’deki model atağına çeşitli modeller ve yeni versiyonlarla devam edecek olan Hyundai Assan, yüzde 10 ÖTV diliminde yer alan IONIQ 5 Advance’ın fiyatını da 1.785.000 TL olarak açıkladı.

Continue Reading

Popüler